Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD-topp vill utvisa flyktingar som fått uppehållstillstånd

Partisekreteraren Richard Jomshof vill göra det möjlighet att riva upp uppehållstillstånd som redan beviljats.
– Det räcker inte att stänga gränsen, säger han till HD och Sydsvenskan.

Efter en höst där SD:s huvudfråga – flyktinginvandringen – stått högst på den politiska dagordningen invigde Jimmie Åkesson partiets landsdagar på Star Hotell i Lund med att slå fast:
– Vi behövs mer än någonsin som blåslampa i baken på de andra partierna!
Efter höstens flyktingström har den rödgröna regeringen skärpt sin politik kraftigt: Tillfälliga uppehållstillstånd. Hårdare krav för anhöriginvandring. Och transportöransvar för tågbolag och rederier, vilket väntas minska antalet asylsökande.
Nu tar SD åt sig "äran" för att först ha sett vad som måste göras.
– Vår analys har varit klar länge. Nu kommer de andra partierna med kniven på strupen och gör samma sak, säger Jimmie Åkesson.
Moderaterna har gått ett steg längre än regeringen. Anna Kinberg Batras förslag till gränskontroller skulle i princip innebära ett stopp vid den svenska gränsen för alla flyktingar.
I den delen ligger M och SD mycket nära varandra.
Men nu kan Sydsvenskan avslöja att man i SD-toppen överväger att flytta sina positioner ännu ett steg i hårdare riktning.
Vad kan man göra mer än att stänga gränsen?
Jo, riva upp uppehållstillstånd för dem som redan beviljats.
Richard Jomshof – som tillsammans med Jimmie Åkesson och gruppledaren Mattias Karlsson i praktiken utgör SD:s absoluta maktcentrum – säger nu att han vill pröva den möjligheten.
– Det räcker inte med att stänga gränsen!
Jomshof menar att det redan kommit så många människor de senaste åren att Sverige inte kan ta hand om dem, ordna bostäder och jobb.
Han anser att exempelvis afghaner ofta får uppehållstillstånd "på felaktiga grunder", eftersom de inte är "riktiga flyktingar".
– Min personliga uppfattning, som jag tänker ta med partiet, är att man bör titta på möjligheten att människor som fått stanna på felaktiga grunder faktiskt måste återvända till sina hemländer, säger Jomshof.
Menar du att afghaner som redan beviljats uppehållstillstånd ska riskera att få dem indragna?
– Ja, det ska man definitivt undersöka, eftersom det är människor som jag anser har fått stanna på felaktiga grunder. De är inte flyktingar i ordets rätta bemärkelse.
Richard Jomshof säger att han primärt vill ompröva uppehållstillstånd för dem som kommit under senaste året. De flesta av dessa personer har ännu inte fått sina asylansökningar avgjorda.
– Men om fyra, fem månader eller om ett år kommer det att finnas folk där ute som fått uppehållstillstånd på felaktiga grunder. Och det fylls på hela tiden. Jag tycker att de som får uppehållstillstånd nu, deras fall måste kunna omprövas, säger Jomshof.
Enligt partisekreteraren pågår en diskussion om saken inom SD-toppen. Något beslut kommer inte att fattas under landsdagarna.
När Sydsvenskan tar upp förslaget med Jimmie Åkesson svarar han:
– Det är absolut ingen orimlig tanke att man har möjlighet att ompröva uppehållstillstånd.
Än så länge, säger Åkesson, är dock hans fokus på att fortsätta driva på regeringen för att ytterligare skärpa asylpolitiken.
– Just nu är det akuta att få stopp på tillflödet av ännu fler människor. Det är det vi har fokus på nu.
Trots att SD:s huvudfråga står högst på dagordningen har partiet ingen direkt påverkan på politiken. Statsminister Stefan Löfven (S) har konsekvent låtit bli att bjuda in SD till blocköverskridande samtal om flyktingkrisen.
Men Jimmie Åkesson hävdar bestämt att varken regeringen eller alliansen hade skärpt sin asylpolitik så tydligt om inte SD funnits. Partiets höstkampanj med flygblad på Lesbos, avskräckande annonser i Turkiet, Jordanien och Libanon samt agitation på gator och torg har fått effekt.
– Alla pratar ju om vår politik. Det finns de som vill framställa oss som meningslösa. Men det är vår framfart som har drivit på de andra, säger Åkesson.
Viktigast på landsdagarna är enligt SD-ledaren att bredda partiet. I de senaste opinionsmätningarna har SD legat runt 20 procent.
Under partimötet i Lund ska fyra program klubbas igenom. Det gäller familj, industri, arbetsmarknad och kriminalpolitik.
– Det handlar för oss om att bygga trovärdighet. Ska vi ta nästa steg och bli det stora statsbärande partiet måste vi visa bredd och djup, säger Jimmie Åkesson.
Gå till toppen