Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Skåningen som fixade Leo Pharmas jätteaffär

En lycklig slump gjorde att Anders Månsson hamnade i läkemedelsbranschen. Drygt tjugo år senare är han fortfarande kvar. Den halvdanske Malmöpågen är mannen bakom Leo Pharmas japanska miljardaffär.

Anders Månsson är på blixtbesök på Leo Pharmas regionkontor i Malmö. Men huvudkontoret i Ballerup ligger bara en bilfärd bort över vattnet.Bild: Jenny Leyman
– I vanliga fall har man en jättefin utsikt över Bron och Köpenhamn, säger Anders Månsson med en nick ut genom glasfönstren.
Men idag är det nybyggda Malmökontoret i Hyllie och dess omgivande leråkrar insvepta i tjockt novemberdis. Någonstans på andra sidan allt det gråa ligger huvudkontoret i Ballerup, dit Anders Månsson pendlar varje dag. Fyrtio minuters restid från hemmet i Limhamn är helt okej, menar han.
Som chef för det danska läkemedelsföretaget Leo Pharmas avdelning för affärsutveckling är Anders Månsson van vid att flänga runt i världen. Men det senaste halvåret har det blivit extra många långflygningar till Japan. I början av november signerades äntligen de sista pappren i affären mellan Leo Pharma och den japanska medicinjätten Astellas.
– Vi har jobbat länge för detta och självklart var en del nerver inblandade innan vi gick i mål, medger Anders Månsson som lett förhandlingarna.
Han vill dock inte ta åt sig hela äran:
– Långt mer än hundra människor har varit engagerade i det här projektet och jag har en japan i mitt team, som verkligen fungerat som olja i maskineriet. Det har varit en välsignelse ibland, när man haft olika sätt att kommunicera. Som västeuropé är det lätt hänt att man stövlar in och är alldeles för rakt på.
Affären, som är den största i Leo Pharmas drygt hundraåriga historia, innebär att man köper Astellas läkemedelsportfölj inom hudmedicin. Uppgörelsen är värd 6,3 miljarder svenska kronor.
– Visst är det hisnande belopp, konstaterar han.
Att Anders Månsson själv skulle hamna i läkemedelsbranschen var egentligen mest en slump. Han utbildade sig till civilekonom och tog sin examen i samma veva som den ekonomiska krisen slog till i början av 1990-talet.
– Då fanns det i princip bara två alternativ som gick hyfsat, Ericsson eller läkemedelsindustrin. Det senare låg närmast till hands. Kanske för att jag sommarjobbat på Ferring under mina studier.
Detta skulle också bli Anders Månssons arbetsgivare under många år. Han började som läkemedelskonsulent, och gjorde täta besök på mässor och vårdcentraler. Då, i mitten av 1990-talet, möttes läkemedelsföretagen ibland med misstro bland allmänheten.
– På den tiden hade en del läkemedelsföretag ett ohälsosamt nära umgänge med läkare, vilket ledde till att branschen hamnade i samma fack som banker och tobaksbolag när det gäller förtroendet hos allmänheten. Men idag har synen förändrats och verksamheten är betydligt mer reglerad och renodlad, säger Anders Månsson.
Själv trivdes han bra och blev kvar. Ferring expanderade, från att vara ett skandinaviskt företag till att bli allt mer globalt inriktat. Anders Månsson tillbringade en kortare period i London och en längre i Schweiz, innan han landade med familjen i Malmö.
– Om jag skulle vidare inom Ferring så hade vi varit tvungna att flytta till Schweiz igen. Jag hade arbetat i koncernen i sjutton år och kände att det räckte. Därför valde jag att byta arbetsgivare.
Anders Månsson, chef för affärsutveckling på Leo Pharma.Bild: Jenny Leyman
Genom åren hade han sett hur tunga traditionella svenska läkemedelsbolag sålts ut. Det kändes därför naturligt att rikta blickarna över sundet, där de danska läkemedelsföretagen alltjämt var en betydande del av samhället och ekonomin.
Valet föll på det danska företaget Leo Pharma, grundat 1908 av två apotekare under namnet ”Københavns Løveapoteks kemiske Fabrik”. Med åren hade det vuxit till ett världsomspännande företag med anställda i över 60 länder. Tyngdpunkten ligger på krämer, droppar och tabletter för behandling av psoriasis, eksem och hudinfektioner.
– Innan jag började på Leo Pharma hade jag nog inte riktigt insett hur hudsjukdomar påverkar folk. Men på senare år har jag träffat patienter som berättat vilka oerhörda följder exempelvis psoriasis kan få. Även om det kanske bara syns på ytan, så påverkar det också inombords och kan få både psykiska och sociala följder. Därför känns det bra att jobba på ett företag med ett gott syfte.
En annan viktig faktor när Anders Månsson valde sin nya arbetsgivare, var att företaget är modernt och jämställt.
– Man har tagit sig ur gamla strukturer och börjat tänka nytt. Vi har en kvinnlig VD och flera av personerna i ledande positioner är kvinnor. Men så är det nog överlag i läkemedelsbranschen; det är mer jämställt än exempelvis mer tekniktunga branscher.
Anders Månsson har numera vant sig vid att pendla över till Ballerup, väster om Köpenhamn. Egentligen borde det inte vara så konstigt, för en person som beskriver sig som ”Malmöpåg av födsel och ohejdad vana”.
– Men tänk ändå, vilken skillnad från när man var liten! Då var Köpenhamn som en annan värld. Ett avlägset utflyktsmål på somrarna, när man tog flygbåten för att besöka Tivoli eller Zoo. Jag minns också tonårsturerna över vattnet, när man sällan kom längre än till Nyhamn. Men att pendla till Köpenhamn, det var ju en helt absurd logistisk cirkus innan bron byggdes.
Numera kör han dagligen över sundet, och säger sig nästan ha blivit halvdansk.
– Danska är ett av mina arbetsspråk. Visst klarar man sig på engelska eller skandinaviska under mötena, men för att hänga med i korridorsnacket är det enklare att prata danska. Det skapar mer hygge.
Anders Månsson.Bild: Jenny Leyman
Fyra danska saker Anders Månsson inte vill vara utan:
Språket. ”Det finns mänga härliga danska kraftuttryck, som att någonting är ‘pissegodt’ eller ‘røvsygt’. Det låter sig helt enkelt inte översättas.”
Det danske smil. ”Danskarna har en speciell humor som är rå men hjärtlig. Den danska företagskulturen är överlag lite tuffare puckar och rakare kommunikation, vilket jag uppskattar.”
Öresundsbron. ”Att pendla med flygbåtarna tog en evighet.”
Kastrup. ”Det är ovärderligt för Malmö och Skåne att ha en internationell flygplats så nära. Dessutom är den fin och välorganiserad jämfört med många andra flygplatser.”
Leo Pharma
Grundat: 1908
Producerar: Mediciner för behandling av hudsjukdomar och blodproppar.
Omsättning: Cirka 8 miljarder danska kronor (2014)
Organisation: Cirka 5000 anställda i 61 länder. Huvudkontor i Ballerup utanför Köpenhamn. Regionkontor med 50 anställda i Hyllie i Malmö.
Anders Månsson
Ålder: 48 år
Bor: I villa i Limhamn.
Gör: Chef på Leo Pharmas avdelning för affärsutveckling.
Familj: Hustru Anna Flodman, döttrarna Stella 11 år och Nova 8 år.
Aktuell: Har lett genomförandet av en storaffär med det japanska läkemedelsföretaget Astellas.
På fritiden: Racketsporter, som padeltennis.
Text: Kerstin Weman Thornell
Gå till toppen