Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sunn O))) och Deville demonstrerar två helt olika vis att visa sig smart.

På sina håll råder det fortfarande en uppfattning om att metal skulle vara korkad musik (och att detta i så fall enbart skulle vara något dåligt). Jag tänker inte protestera högljutt, bara upplysa om att amerikanska duon Sunn O))) existerar.
Deville försöker verkligen le, men det vill sig inte.Bild: Tom Wall
Man måste nog vara rätt smart för att få ljudet av två gitarrer, spelade så långsamt att det precis går att urskilja en framåtrörelse, att framstå som upp­slukande musik.
Med åren har de lagt till röster och fler instrument, men "Kannon" (släpps 4 december) knyter an till den extrema minimalismen på femton år gamla debuten "ØØ void". Det halvtimmes­långa albumets tre satser bygger upp en enorm lyssningsrymd med i stort sett gitarr, bas och vokalisten Attila Csihars röst, som växlar mellan mässande och ordlöst väsande. Headbanga till "Kannon"? Visst, men det blir en en qi gong-övning. Till musiken hör en essä där en konstteoretiker knyter ihop verket med buddhistisk filosofi och analyserar Sunn O))) som musikhistoriskt fenomen.
Låter detansträngande? Deville, ett stonermetalband från Malmö, erbjuder en mer lättsam smarthet på fjärde albumet "Make it belong to us". De är säkert rörande eniga med Sunn O))) om att ett grymt gitarrljud är bland det mest upp­slukande som finns, men behöver inga akademiker för att förankra sina riff – de talar för sig själva. Upphovsmännen har tänkt till, så att vi lyssnare inte behöver.
Deville fortsätter att vara Sveriges mest relevanta motsvarighet till Queens of the Stone Age. Fast en så kärnfull låt som "Chief" har Josh Homme inte skrivit på mer än tio år.

TIPS

Sunn O))): Kannon (album)
Deville: Make it belong to us (album)
Wrekmeister Harmonies: Night of your ascension (album)
Bismuth: Unavailing (album)
Gå till toppen