Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mellan mys och kommersialism

Christmas Super Circus

Plats: Slagthuset i MalmöMedverkande: Thomas Di Leva, Amanda Fondell, Petter Gantelius, David Persson, Harald Leander, Magnus Börjesson, Jens Andersson och Emeli EkSpelas även: 4/12, 5/12, 10/12, 11/12 och 12/12
”Julen är ett komplicerat helvete” säger konferencieren/cirkusdirektören Harald Leander inledningsvis i showen på Slagthuset.
Bild: Patrick Persson
Och det kan väl ganska bra sammanfatta grundförutsättningarna även för julfirandets gökunge – julshowerna. Ivägbussade företagskollegor ska samsas med kompisgäng och glada barnfamiljer.
Vad göra? En del går samman, nischar sig, kör en rockjul eller bluesjul eller musikaljul och hoppas att tillräckligt många nappar på konceptet.
En del tänker – bäst att blanda och klämma in ingredienser som kan passa alla – och tussar ihop en före detta idolvinnare, en kärleksguru från slutet av förra seklet, en androgyn luftakrobat och en gubbcharmig trollkarl i samma show. Se där har ni Christmas Super Circus.
Harald Leander håller ihop föreställningen i en roll som påminner om den munvige varietéartist han briljerat som förr. Han travar hemtamt runt bland julbordsätarna i publiken, peppar, ger anvisningar om när tallrikarna ska fyllas på, iklädd pilotmössa och med en gosedjurskråka på axeln. Inget konstigt med det.
Annars är det en trevande start på föreställningen. Amanda Fondell smyger in, sjunger oklanderligt med sin karaktäristiska, skrovliga röst och smyger ut igen. Magikern David Persson gör ett reptrick och skämtar om att just reptrick är uttjatade. Akrobaten Petter Gantelius viker sig baklänges över en golfklubba, bara så där.
Sedan kommer Thomas Di Leva. Skridande fram mellan långborden i röd kaftan, lika osannolik som en Jesus på ett nattklubbsgolv eller som den riktiga Jultomten i ett köpcenter.
Men hans ”Vad ska jag tro på” får det att lossna för publiken och plötsligt faller bitarna på plats. Konstigare än så här kan det nästan inte bli. Helt fel och därför helt rätt i denna märkliga underhållningsnisch mitt mellan kommersialism och mys.
Sedan tar det sig. Amanda Fondell blir bekvämare i kläderna och varvar covers med egna låtar. Thomas Di Leva radar upp hits, får de allt gladare i publiken att först sjunga att alla är Jesus och sedan i nya singeln ”Superhjältar” att alla är just superhjältar.
Jag saknar cirkuskänslan som utannonseras. Möjligtvis skulle föreställningen kunna beskrivas som en modern, aningen spretig varieté.
Husbandet med Magnus Börjesson som kapellmästare svänger bra mest hela tiden men mycket annat behöver tajtas till. Thomas di Leva och Amanda Fondell står bredvid varandra som om det är första gången de träffas, vilket det kanske är.
För Petter Gantelius och David Persson funkar samarbetet bättre. En liten pärla är när de med gemensamma krafter arrangerar minikonfettiregn över Fondell. Snyggast under kvällen är annars Gantelius luftkonster, iförd guldkalsonger, över borden.
Gå till toppen