Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hängdes ut på Facebook – efter varning om vit skåpbil

Ryktet spreds i flera Facebookgrupper och delades hundratals gånger.

Texten har uppdaterats med en faktaruta om skåpbilens körstatus den aktuella kvällen.
Den 12 november vid 18-tiden kör Mikael Osbergs pappa till Oxie för att köpa ett dockhus till sina barnbarn. Han har svårt att hitta rätt och stannar bilen vid ett par tillfällen. En gång öppnar han passagerardörren för att se sig omkring.
Han kör en vit skåpbil.
Mikael och Suzanna Osberg i Södra Sandby hängdes ut på Facebook i samband med att en varning för en vit skåpbil fick stor spridning.Bild: Ingemar D Kristiansen
Omständigheterna gör att två kvinnor, som ser pappans färd, blir misstänksamma. De tror att det finns en risk att den vita skåpbilen kan vara inblandad i något farligt för barn – och uttrycker sin oro på Facebook. Kommentaren sprids vidare i flera Facebookgrupper. Registreringsnumret publiceras och allt fler människor hakar på. Snart skriver också någon ut namnet på bilens ägare. Men det är inte pappan som står skriven på den vita skåpbilen, utan sonen Mikael Osberg.
– På måndagen blir jag uppringd av en av mina anställda som bor i Oxie. Hon säger: vet du att ditt namn cirkulerar på Facebook i trådar som handlar om barnarov? Det kändes jätteobehagligt, säger Mikael Osberg.
Läs också Polisen: Vi ser positivt på grannsamverkan
Han och frun Suzanna blir chockade när de inser vad som hänt under helgen. Ett inlägg om skåpbilen har delats 700 gånger. Tonen är hetsig. ”Min syster har gjort inlägg innan men nu framkommer det på andra sidor att en vit skåpbil kör runt. Varna alla. Ring 112 om ni ser den”, skriver en kvinna.
– Och sedan ser vi att det spridits även i Facebookgruppen ”Sandbykollen”. Nu är det så nära oss, och vi blir oroliga för att hans namn ska dyka upp även där, säger Suzanna Osberg och fortsätter:
– Folk drog helt vansinniga slutsatser. Någon skrev ”den här skåpbilen har jagat min dotter i Svedala”. Massa människor taggades. Det spred sig som en löpeld.
Mikael Osberg hoppas att de personer som lade ut hans namn på Facebook ångrar sig. ”De borde ta kontakt med mig direkt och be om ursäkt”, säger han.Bild: Ingemar D Kristiansen
Mikael Osberg berättar att han själv är restriktiv med vad han delar med sig av på sociala medier. Nu är han indragen i ett sammanhang utom hans kontroll.
– När jag fattade vad som hänt... Då kände jag mig liten som människa. Sedan blev jag arg. Och det är jag fortfarande. Min pappa också, han har tagit det väldigt hårt.
Den 16 november går Suzanna Osberg själv ut på Facebook för att berätta hur det ligger till.
– Jag kände att jag var tvungen att få stopp på detta, åtminstone i Sandby. Och det hjälpte här, men inte alls på de andra sidorna. Och det är väl så att när folk ser ett inlägg med innehållet ”fara för barn – vit skåpbil – dela”, då gör man det utan att läsa alla kommentarer undertill där sanningen faktiskt finns.
Samma dag får kvinnan som skrev den första kommentaren uppgifter som gör att hon förstår att bilen inte är något att oroa sig för, trots allt.
– Jag skrev min första kommentar efter att jag läst en annan varning på Facebook om att en äldre och en yngre man jagat barn i Oxie. Då kände jag att jag hellre varnar en gång för mycket än för lite. Sedan blev det helt tokigt, men det var inte alls min mening, säger kvinnan.
– Jag var tydlig redan från början med att mannen i bilen inte nödvändigtvis var någon att oroa sig för. Men eftersom det handlar om barn så tyckte jag att folk ändå skulle hålla utkik och det var därför jag skrev ut registreringsnumret.
Kvinnan hävdar att hon fick veta av polisen att skåpbilen var avställd, och att hon gjorde rätt som gick ut med registreringsnumret.
– Jag hade aldrig gjort det om jag inte fått den informationen av polisen. Så fort jag förstod att det inte var något konstigt med den här bilen så skrev jag det direkt, säger kvinnan.
Enligt Transportstyrelsen uppgifter var bilen i trafik. Däremot har den ett användningsförbud (se faktaruta).
De felaktiga spekulationerna kommer nära inpå familjen Osberg.
– Vår dotter kom hem från skolan en dag och berättade att hennes lärare pratat om det som hänt. Jag önskar att folk kunde förstå vilka konsekvenser det kan få när man bara sprider saker utan att verkligen ta reda på hur det ligger till, säger Suzanna Osberg.
Kvinnan som skrev den första varnande kommentaren säger att hon inte kommer att göra samma sak igen.
– Jag kommer aldrig någonsin lägga ut ett registreringsnummer igen. Jag kommer nog också att dra mig för att varna lite löst, vilket på ett sätt är synd för man måste ju kunna be folk att vara uppmärksamma.
Mikael Osbergs namn publicerades i samband med detta och familjen utsattes för trakasserier. Vad tänker du om det?
– Det tar jag helt avstånd ifrån, jag förstår att familjen tagit illa vid sig. Men jag kan inte ta ansvar för vad andra gör. Jag har handlat i god tro för att jag inte ville att barn skulle fara illa, säger kvinnan – som känner att hon själv blivit påhoppad.
– Det har varit väldigt obehagligt. Det var aldrig min avsikt att hetsa mot familjen, och jag ber dem om ursäkt.
Både Mikael Osberg och hans pappa har varit i kontakt med polisen. De tänker anmäla personerna som spridit Mikaels namn på Facebook.
– Min pappa, han kommer inte ge sig. Han vill ha rättvisa, säger han. Jag försöker lägga det bakom mig, men samtidigt så vore det bra om de som höll på som värst insåg att det får konsekvenser.

Myten om den vita skåpbilen

Det är inte första gången en rädsla för vita skåpbilar sprids på Facebook. Under flera år har det cirkulerat rykten om brottsliga händelser där just den sortens fordon påståtts varit inblandat.
I fjol gjorde folklivsforskaren Bengt av Klintberg en undersökning för tidningen Metros räkning om varifrån myten om den vita skåpbilen kommer från.
”Ryktet är inte äldre än cirka tio år, och det kan härledas till det sena 1900-talets mest fruktansvärda fall av barnarov: Marc Dutroux avskyvärda dåd mot sex flickor i Belgien. [...] Man inser att en skåpbil var själva förutsättningen för att Dutroux skulle kunna röva bort de unga flickorna. [...] De som startade ryktesspridningen var antagligen föräldrar som hade läst i tidningarna om fallet Dutroux. Av omtanke om sina barn varnade de dem för främmande män i bilar”, skrev han i tidningen.

Förtydligande

I en tidigare version stod det att skåpbilen varit i trafik sedan 2011. Den bytte dock ägare i november 2015, vilket innebar att den då åter registrerades som i trafik hos Transportstyrelsen. Bilen har ett användningsförbud på grund av att en tidigare ägare inte betalat en fordonsskatt på 338 kronor.

Kenneth Nilsson, Mikael Osbergs pappa, säger att han inte kände till det när han körde i Oxie den aktuella kvällen.

– När jag såg alla rykten på Facebook om att bilen skulle vara avställd ringde jag Transportstyrelsen för att reda ut vad det handlade om. Och då fick jag veta den hade ett användningsförbud, säger Kenneth Nilsson.

Enligt Mikael Andersson på Transportstyrelsens presstjänst är den nuvarande ägaren, Mikael Osberg, inte betalningsskyldig. Men användningsförbudet gäller till dess att avgiften är betald.

Gå till toppen