Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jag tror att förvaltningsrätten ger Lund bakläxa

Lars Johansson undrade (27/11) om det är förenligt med gällande regelverk att som kommun ta ett beslut som innebär att en specifik grupp av cirka 40-talet besökande EU-medborgare får fördelar som endast gäller för denna specifika grupp av EU-medborgare.
Lunds kommun har erbjudit utsatta EU-migranter plats i husvagnar på Källby camping.Bild: Patrick Persson
Jag ser på det så här.
Det finns inget stöd i kommunallagen för Lunds kommuns agerande där socialnämnden finansierar tiggeriet i kommunen. Lunds kommun skickar felaktiga signaler när de belönar olagliga bosättningar med gratis boende. Den nationella samordnaren för EU-migranter har också varit starkt kritiskt till hur Lunds kommun använder skattemedel på EU-migranter istället för att verka i invånarnas intresse så som kommunpolitiker är skyldiga att göra. Samordnarens kritik har fått MP och S i Lund att reagera starkt där de vill försvara sina handlingar med personligt tyckande och tycks mena att ”känslofrågor” överrider lagen.
Välgörenhet för andra länders medborgare är inte en kommunal angelägenhet, och de resurser kommunen lägger på EU-migranterna är i övrigt inget som förbättrar deras situation på något sätt. Tvärtom. Lund borde lära av Malmö.
Nu har det begärts laglighetsprövning av socialnämndens beslut om Källby camping och man får förutsätta att förvaltningsrätten kommer fram till att kommunens beslut var felaktigt. Tyvärr är överklagande av kommunala beslut inte rättssäkert eftersom rättsvårdande myndigheter kan dröja med sitt utslag till lång tid efter att kommunens beslut är överspelat.
Men man kan bara hoppas att Lunds kommun skärper till sig. Inte minst med tanke på att Lunds kommun klassificerats som sämst i Sverige i Stadsmissionens rapport 2015 om bostäder, med kommentaren "... finns det skäl för kommunfullmäktige att fråga sig vad kommunen egentligen har en allmännytta till om politiken inte tänker använda den för kommuninvånarnas bästa.". Att i detta sammanhang lägga resurser på gratis boende för andra länders medborgare kan uppfattas som oansvarigt och till och med ganska kränkande mot kommunens egna invånare.
Tryggve Wallin
Gå till toppen