Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Polisen: Vi ser positivt på grannsamverkan

Polisen uppmuntrar allmänheten att vara vaksam och lämna tips, men ber den samtidigt vara restriktiv i sociala medier.
– Det är en svår balansgång, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

– Vi ser ju positivt på all form av grannsamverkan. Och jag kan förstå att man vill använda de verktyg som finns tillgängliga. Men vi tycker att man ska vända sig direkt till oss om man har sett eller hört något, och inte sprida det på exempelvis Facebook, säger Joakim Nyberg.
Lundapolisen är själv mycket aktiv i sociala medier. Det händer att privatpersoner använder deras kanaler för att sprida varningar.
Läs mer: Hängdes ut på Facebook – efter varning om vit skåpbil
– Men är det någon som lägger ut registreringsnummer eller namn så plockar vi bort det direkt när vi ser det.
Han säger att det kan störa en polisutredning om specifika uppgifter florerar på nätet. Om bara ett fåtal personer skulle ha känt till detaljer som blivit allmänt kända på sociala medier, kan det påverka uppgifternas värde i utredningen.
Läs mer: Polisen vädjar efter tips efter kidnappningsförsök
De senaste veckorna har två polisanmälningar gjorts gällande överfall av män i vita skåpbilar. Det ena fallet gäller Kävlinge, där en vit skåpbil ska ha stannat vid en ung kvinna och därefter ska två män ha försökt slita in henne i bilen.
Kvinnans pappa skrev ett inlägg på Facebook där han varnade för männen i den vita skåpbilen, och det har delats över 20 000 gånger.
En vecka senare anmälde en kvinna i Staffanstorp en liknande händelse, men hon sprang iväg så fort bildörren öppnades.
Polisen har tagit båda fallen på allvar men har vädjat om tips för att kunna komma vidare i utredningen. Staffanstorpfallet är redan nedlagt i brist på spaningsuppslag: polisen har ingenting att gå på.
– Men skulle vi få in minst lilla så öppnar vi upp utredningen igen, har Mikael Ramsbjer, förundersökningsledare i Staffanstorpsfallet, tidigare sagt till Sydsvenskan.
Varningar om vita skåpbilar som befunnit sig i olika områden har cirkulerat länge på nätet. Mikael Ramsbjer har inte varit med om det tidigare i sitt område.
– Det enda vi har haft är spaningstips vad gäller inbrott och stölder. Att personer sett vita skåpbilar som kört i området. Men det kan likaväl vara byggbilar. De använder ofta skåpbilar i arbetet.
Gå till toppen