Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: Stora ord i Paris. Nu krävs nya gröna idéer.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
En efter en anlände stats- och regeringscheferna till det välbevakade klimatmötet i Paris.
Uppställning i Paris, för klimatets skull.Bild: Jacky Naegelen
I den franska huvudstaden blir det ovanligt tyst för att vara ett klimatmöte. Säkerhetsläget tillåter inga stora manifestationer.
Men kraven på resultat i Paris hörs tydligt runt om i världen, i Sydney i Australien till exempel deltog häromdagen 50 000 i en manifestation för klimatet.
I Peking tvingas människor istället att vara inomhus. Samma dag som president Xi Jinping infann sig i Paris uppmanades invånarna att stanna hemma och fabriker hölls stängda på grund av smogen. Kina behöver definitivt en energiomställning.
"Ingen nation, stor eller liten, rik eller fattig, är immun mot vad klimatförändringarna innebär", sade USA:s president Barack Obama i sitt inledningstal.
"Människor världen över sätter sitt hopp till vad vi gör här i Paris", sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som talar för EU:s linje – ett klimatavtal med mekanismer som gör att världens länder successivt höjer sina ambitioner.
Under måndagen avgavs också löften från rika länder att satsa mer för att de minst utvecklade länderna ska klara att möta klimatförändringarna. Det behövs – och är nödvändigt för att inte fastna i frågor om skuld och rättvisa.
Måndagen blev de stora ordens dag, sedan börjar arbetet. Men även om mötet verkligen blir en framgång är det ändå bara en början – i bästa fall en vändpunkt.
Parallellt med ett klimatavtal måste större ansträngningar göras för att den förnybara energin ska bli billigare och mer lättillgänglig. Politiker, medborgare, forskare och näringsliv måste dra åt samma håll.
De förnybara energikällornas andel ökar, men det går för långsamt. Genom koldioxidskatter och ekonomisk stimulans av det förnybara går det att skynda på utvecklingen. Men det behövs också göras tekniksprång.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet (30/11) efterlyser Pontus Braunerhjelm, professor och forskningsledare på Entreprenörskapsforum, en politik för att stimulera innovationer och teknisk utveckling – sådant som får entreprenörer att våga. Det behövs "radikala innovationer och kostnadseffektiva lösningar", skriver Braunerhjelm.
Det är i linje med måndagens besked att Microsofts grundare Bill Gates och en rad andra representanter för storföretag och finans lovar att investera i fossilfri och billig energi. Samtidigt ska de stora länderna som USA, Indien och Kina dubblera sina investeringar i grön teknik.
Tiden då minskade utsläpp av koldioxid förknippades med uppoffringar och sämre tillväxt måste vara förbi. Att fortsätta plocka upp kol och olja behöver bli en dålig affär.
Gå till toppen