Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

50-tal EU-migranter i demonstration utanför Stadshuset

Ett 50-tal EU-migranter demonstrerade på tidiga tisdagskvällen utanför Stadshuset i Malmö. De är besvikna över att de 40 utlovade sängplatserna är försenade.

Bild: Mobilbild: Peter Herkel
Malmö Stad har utlovat 40 sovplatser i Pingstkyrkans lokaler på Stadiongatan, och enligt handlingsplanen ska de vara på plats från 1 december.
Men löftet har nu försenats på grund av byråkratiska hinder.
– Det krävs ett bygglov och det kan tidigast meddelas på stadsbyggnadsnämndens möte den 9 december, säger Lotta Narvehed, informatör på Sociala resursförvaltningen.
– Vi hade en förhoppning om att 20 platser kunde öppna den 1 december, men det gick inte.
Det är det som EU-migranterna nu demonstrerar mot.
– Inte ens det lilla som de har lovat kan de hålla, säger Catalin Mihai, engagerad i Nätverket för romers rättigheter.
Ett 50-tal personer var på plats och protesterade – de flesta är från Sorgenfrilägret och deltog även i den tidigare protesten i tunneln intill August Palms plats. En av dem är 25-åriga Gina som inte vill uppge sitt efternamn.
– Det enda vi vill ha är en plats där vi kan känna oss trygga. Jag har sovit på offentliga toaletter de senaste nätterna.
– Vi sover i parker, bilar och där vi har möjlighet. Jag vet ingen som åkt hem efter att de tömde lägret.
Malmö stad hänvisar så länge till Crossroads lokaler på Amiralsgatan där det finns plats för ett 50-tal personer. Dock finns inga sovplatser där.
Manifestationen vid Stadshuset inleddes vid 16.30, samtidigt som Stadshusets entré stängde, och två MC-poliser var inledningsvis på plats. Allting gick dock lugnt till på platsen.
Vid 18-tiden hade demonstrationen avslutats, men banderollen med budskapet "Var ska vi sova i natt?" hängde kvar utanför Stadshuset.
Gå till toppen