Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Länsförsäkringar slipper betala miljoner till småsparare

Länsförsäkringar ska inte betala 41 miljoner kronor till de trettiofyra personer som stämt bolaget i svindelhärvan kring Connecta Fond & Försäkring.
Det beslutade hovrätten i en dom som avkunnades på tisdagen.

Hovrätten går därmed emot Lunds tingsrätt som tidigare dömt Länsförsäkringar till att ersätta de trettiofyra småspararna.
- Jag kände på mig att vi skulle förlora i hovrätten, men utan att egentligen veta varför. I nuläget vet jag inte vad vi kan göra mer, kanske gå vidare till Högsta domstolen, säger en av småspararna som vill vara anonym.
Läs också Lurade sparare fick rätt
Hösten 2010 avslöjades att flera personer hade lurats på mångmiljonbelopp av vd:n för det konkursade Lundabolaget Connecta Fond & Försäkringar.
Vd:n hade gett dem rådet att belåna sina hus och låta fondbolaget investera i kapitalförsäkringar. Men istället stoppade han dem i egen ficka.
Efter att bluffen avslöjats avled vd:n. 41 miljoner kronor som småspararna satsat återfanns aldrig. Enligt en deras advokater spelade vd:n bort pengarna på vadslagningssajter.
Läs också Trångt i Landskronas tingsrätt under svindelrättegång
För att trygga kundernas pengar var Connecta tvingat av Finansinspektionen att teckna en ansvarsförsäkring. Detta gjordes i Länsförsäkringar Sak AB.
När kraschen var ett faktum krävde de som hade lurats att teckna kapitalförsäkringar genom Connectas vd, att Länsförsäkringar skulle betala ut de 41 miljonerna.
Men Länsförsäkringar vägrade. Som skäl gavs att vd:n hade stoppat pengarna i egen ficka och att Connectas ansvarsförsäkring därmed var ogiltig. De lurade stämde Länsförsäkringar.
Efter flera veckors förhandlingar i tingsrätten förra året gick rätten på de trettiofyra småspararnas linje och dömde Länsförsäkringar att betala de 41 miljoner kronorna.
Läs också Placeringar för 72 miljoner borta
Länsförsäkringar överklagade till hovrätten som nu går på försäkringsbolagets linje - inga miljoner ska betalas ut.
Hovrätten motiverar beslutet med att vd:n hade föreslagit småspararna att pengarna skulle placeras i "finansiella produkter" och att avsikten aldrig var att förmedla någon verklig försäkring.
I ett pressmeddelande skriver hovrättsrådet Katarina Rikte:
"Målet har inte handlat om den Connecta-anställdes eller Connectas skadeståndsansvar mot privatpersonerna. Det har i stället gällt frågan om ansvarsförsäkringen omfattar den Connecta-anställdes agerande mot dem."
Personerna som stämde Länsförsäkringar ska betala försäkringsbolagets rättegångskostnader på närmare 2,5 miljoner kronor.
- Vi har ett stort möte om domen på torsdag och ger i nuläget inga kommentarer till den. Orsaken är att den är i flera olika delar och mycket komplicerad. Allt måste läsas innan den kommenteras, säger Knis Karin Björklöf, pressansvarig på Länsförsäkringar.
Gå till toppen