Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Migrationsverket lovar förbättringar på Malmömässan

Malmömässan har blivit synonymt med misär för flyktingar. Kritiken är stark från Röda korset, Rädda barnen och facket. Nu lovar Migrationsverket förbättringar.

Flyktingar anländer till Malmömässan.Bild: Peter Frennesson
Migrationsverket hyr egentligen Malmömässan som vänthall för asylsökande. Tanken är att flyktingarna ska vistas i lokalen någon timme i väntan på norrgående buss.
Men på tisdagsmorgonen bodde 650 personaler i en lokal helt utan duschar och med sju toaletter. De flesta bor här ett eller två dygn, andra har bott här fyra-fem dagar i sträck.
När vi visas runt i lokalen kommer tre män fram och frågar när de kan åka vidare.
– We want to leave from here now, säger en av dem och håller fram en lapp som visar att han vistats i lokalen sedan fyra dagar.
De vill gärna lämna området med en av de bussar som står på tomgång utanför entrén och som långsamt fylls med asylsökande. Barnfamiljer, åldringar och sjuka har förtur.
Migrationsverkets lokal i Malmömässan är som ett hav av människor. Det kala betonggolvet är packat med människor som sitter och ligger på pappkartonger, mässmattor och vita bomullstäcken.
Enda avgränsningen mot grannen är de plastväskor som Migrationsverket skänkt med täcke, kudde, lakan, toalettpapper och hygienartiklar.
– Det här är inte optimalt, men det är bättre än gatan, säger Rebecca Bichis, sektionschef på verket.
När vi går in i en hörna där ett 70-tal barnteckningar ställs ut på en naken betongvägg tvingas Migrationsverkets informatör Tobias Åkerman ingripa.
Han särar resolut på två grabbar i sjuårsåldern som råkat i luven på varandra och slåss på golvet.
– Så gör man inte, säger Åkerman strängt medan smågrabbarna lugnar sig.
Boendet är obekvämt på många sätt. När alla sover på en och samma golvyta ökar risken för smittspridning – dels mellan de asylsökande, dels mellan flyktingar, frivilligarbetare och verkspersonal. Många är förkylda, andra är febriga och lider av diarréer.
– Det är klart att vi alla är kritiska. Detta är ingen bra miljö för någon, och absolut inte för barnen, säger Lasse Lähn, insatsledare för Röda Korsets flyktinginsatser i Malmö.
Också ST-facket och Rädda barnen framför kritik.
– Mässhallarna är väldigt hårt ansträngda. Vi hade samverkan med regionledningen så sent som igår, säger Ioana Bornaci, huvudskyddsombud för ST-facket i södra Sverige.
– Vi är rejält bekymrade för barnens fysiska och psykiska hälsa, säger också Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen.
Rebecka Bichis är väl förtrogen med kritiken och lovar förbättringar. Hon berättar att det snart tillkommer 200 nya platser när tältlägret i Revingehed tas i bruk. Det avlastar Malmömässan.
Samtidigt ska flyktingarna flyttas till en ny del av Malmömässan.
– I den delen av mässlokalerna finns andra möjligheter. Där finns det tre gånger så många toaletter. Dessutom ska nya mobila toaletter komma på plats, säger Rebecka Bichis.
Finns det möjlighet att även ordna duschar?
– Nej, vår tanke är snarare att öka genomströmningen. Det blir möjligt när vi nu ser nya boenden och ett minskat inflöde av asylsökande, säger hon.
Att inflödet minskat är tydligt sedan "bara" 6 124 personer sökt asyl i Sverige de senaste sju dagarna. Det är den lägsta veckonoteringen sedan slutet av augusti.
När vi träffar Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson vid mässentrén påpekar han att signalerna ute i Europa om situationen i Sverige blivit allt tydligare för allt fler flyktingar sedan regeringen beslutat om gränskontroller och skärpta asylregler.
– Bilderna av tält och andra bilder som visar att Sverige inte löser boendefrågan utgör en del av de signalerna, säger Fredrik Bengtsson.
Så bilderna här från Malmömässan är en del av den svenska signalpolitiken?
– I min värld är signalpolitik något man gör för att mota bort människor. Bilderna härifrån är en signal om något som är ett faktum, säger han.
Gå till toppen