Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny rapport: Planerad kolkraft värsta klimathotet

Om planerna blir verklighet kommer det att vara helt omöjligt att hejda klimatuppvärmningen på jorden.

Kolkraftverk i Selby i Storbritannien. ARKIVBild: John Giles/AP
Det framgår av en ny studie från Climate Action Tracker, en sammanslutning av fyra oberoende forskarorganisationer. Studien presenterades på måndagen på FN:s klimattoppmöte i Paris.
Enligt tillgängliga uppgifter finns det i dagsläget planer på att bygga 2 440 nya kolkraftverk i världen, merparten i Kina, Indien, EU, Indonesien, Japan, Sydafrika, Sydkorea, Filippinerna och Turkiet.
De nya kraftverken skulle, om alla byggs, år 2030 stå för 16-18 procent av de totala växthusgasutsläppen som är tillåtna om världen ska lyckas med att stoppa temperaturökningen vid två grader Celsius, det så kallade tvågradersmålet.
Climate Action Tracker påpekar att detta är en omöjlig ekvation. Om alla kraftverken realiseras kommer utsläppen från kolkraften i själva verket att vara 400 procent högre än vad som är möjligt om tvågradersmålet ska nås.
Redan den existerande kolkraften är ett jätteproblem om klimathotet ska avvärjas — och analysen visar att de klimatlöften/åtaganden som länderna lämnat in inför Parismötet blir omöjliga att förverkliga om utbyggnadsplanerna realiseras.
Fast enligt Pieter Van Breevoort från Ecofys, en av de fyra forskarorganisationerna, går det att komma ut ur återvändsgränden.
— Alltför många kolkraftverk är planerade. Men det finns en lösning: skrota planerna, säger han.
— Förnybar energi och strängare utsläppsregler håller ändå på att göra kolkraften föråldrad i världen. Ju snabbare nya kolkraftverk stryks från planeringsprocessen desto mindre blir kostnaden.
Om länderna annullerar de kraftverk som än så länge bara utannonserats skulle världen slippa utsläpp på två miljarder ton per år. Det skulle ge länderna en chans att hålla sina klimatlöften.
Gå till toppen