Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här är finalisterna i Venture Cup Syd

Nu är de åtta finalisterna i regionfinalen av Venture Cup utsedda. Bland bidragen finns bland annat ett datorspel som ska hjälpa invandrare att lära sig svenska.

Teamet bakom ett datorspel som ska lära invandrare svenska är en av finalisterna i entreprenörstävlingen Venture Cup Syd.Bild: Mathilda Thudin
– Det var en äldre affärsman i Växjö som fick idén om att lösa SFI-problematiken med hjälp av gamification [spelifiering] och datorspel. Han observerade hur hans barnbarn satt och lärde sig flytande engelska genom att spela World Of Warcraft på datorn och tänkte att detta måste kunna göras även på svenska, säger Patrik Appelquist.
Han är finalist i regionfinalen av Venture Cup där man tävlar om vem som gjort den vassaste affärsplanen. Tillsammans med Christer Betinger, Lena Tidblom, Caroline Schough, Jonas Lidén och Anders Lidén har han skapat affärsidén ”Aktiv Svenska”.
Bidraget tävlar mot Malmöföretaget Cowfunding i kategorin ”Människa & Samhälle”. Cowfunding representeras av Gertjan Dieleman och Hans Ramel. Idén är att erbjuda köttkonsumenter en möjlighet att bli delägare i en ko. När omkring 25 personer blivit delägare i kon skickas den till ett lokalt slakteri och delägarna får varsin låda kött hemlevererad.
Teamet bakom Cowfunding tävlar mot Aktiv Svenska i kategorin Människa & Samhälle.Bild: Mathilda Thudin
Totalt finns det fyra kategorier i Venture Cup. Vinnarna tillkännages på finalen den 10 december. Varje kategorivinnare får 20 000 kronor och totalvinnaren får ytterligare 80 000 kronor.
I kategorin ”Life Science och Teknik” gör teamen bakom Innovational Movement och Species Predictors upp.
Innovational Movement är en av finalisterna i Venture Cup Syd.Bild: Mathilda Thudin
Innovational Movement drivs av Gustav Karlström, Mathias Berg, Johannes Gustafsson, Simon Skoogh och Oscar Duse. De har tagit fram en affärsidé som de kallar för Puzzlebed. Det är en säng som underlättar lyft och flytt av sängliggande patienter.
Emanuel Smeds driver Species Predictors som tävlar i Venture Cup Syd.Bild: Mathilda Thudin
Bakom Species Predictors står Emanuel Smeds. Affärsidén är ett test-kit för att undvika onödiga djurexperiment.
I kategorin ”Miljö & Energi” ställs Dinnerbox mot Hampahus.
Camilla Svärd Strömgren och Krister Nordahl på Dinnerbox.Bild: Mathilda Thudin
Grundarna av Dinnerbox, Camilla Svärd Strömgren och Krister Nordahl, säljer osålda luncher från lokala lunchrestauranger som middagsmat till ortsborna.
Hampahus affärsidé är att göra inflyttningsfärdiga modulhus med hampabetong.Bild: Mathilda Thudin
Bakom Hampahus står Naib Woldemariam, Remi Loren, Henri Puttonen, Ying Xue, Henrik Jacobsson och Herman Truedsson. Deras affärsidé är att sälja nyckelfärdiga modulhus med hampabetong.
I kategorin ”Webb, Mjukvara & Media” tävlar Watch First mot Mypaper.
Watch First tävlar med ett tidredovisningsverktyg.Bild: Mathilda Thudin
Watch First drivs av Elias Gabrielsson, Peter Malmberg, Tomas Harryson och Andreas Fransson. Deras affärsidé är att utveckla ett helt nytt verktyg för tidsredovisning.
Mypaper utvecklar en tjänst för digitala nyheter.Bild: Mathilda Thudin
Bakom Mypaper står Sebastian Höfinger, Abdulla Al Chalati och Gediminas Norgela. De beskriver sig som ett slags Spotify för digitala nyheter.
Gå till toppen