Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö och Lund går med i Greater Copenhagen

Malmö går med i det dansk-skånska samarbetet Greater Copenhagen. Inför det avgörande mötet i Köpenhamn ändrade kommunledningen sig.
– Det är alltid bättre att vara med och påverka, säger Håkan Fäldt (M), ledamot i kommunstyrelsen.

På onsdagen fattade Öresundskommitténs styrelse det avgörande beslutet, som innebär att organisationen upplöses och vid nyår ersätts av samarbetet Greater Copenhagen.
In i det sista har Malmös politiska ledning sagt att man står utanför samarbetet, eftersom de skånska kommunerna får för lite att säga till om.
– Hur smart är det att gå in i en organisation där vi betalar lika mycket pengar som den danska sidan, men där vi alltid är i minoritet då beslut fattas? sa kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) nyligen.
Men trycket från den borgerliga oppositionen var starkt, och nu har Malmös kommunledning ändrat sig.
– Det är alltid bättre att vara med i en förening och påverka än att stå utanför och råskälla, sa Håkan Fäldt efter onsdagens möte i Köpenhamn.
Det formella beslutet att gå med i samarbetet fattas av Malmös kommunstyrelse den 15 december.
– Jag skulle tro att det blir enhälligt, säger Håkan Fäldt.
Han döljer inte att han anser att de skånska kommunerna får för lite inflytande i den nya organisationen.
– Samarbetet blir ändå starkare om Malmö är med.
Även Lund går med Greater Copenhagen. Det formella beslutet fattas av kommunstyrelsen på onsdagskvällen.
Det har aldrig varit aktuellt att Lund skulle stå utanför, trots vad medierna har påstått, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Vi hade velat ha en annan profil på samarbetet. Det här görs inte utan tveksamhet från Lunds sida. Men inom ramen för detta kan vi ändå verka, säger Anders Almgren.
Tätare samarbete mellan Skåne, Själland och Köpenhamn. Och fördelar för regionens näringsliv. Så lyder förhoppningarna inför det nya samarbetet.
– Jag hoppas att vi kan kombinera den nya organisationens muskler med den närhet till medborgarna som vi har ute i kommunerna, säger Steen Christiansen (S), ordförande för Greater Copenhagen.
I organisationen kommer bland annat att finnas:
Ett kansli i Köpenhamn.
En styrelse som möts åtminstone fyra gånger om året.
En direktörsgrupp som möts ungefär varje månad.
Samt ett antal stormöten där samtliga 79 kommuner är representerade.
Skåne kommer att få hälften av styrelseposterna, varav Region Skåne tar tre och kommunerna sex. Det innebär stärkt representation för kommunerna, anser regionrådet Henrik Fritzon (S), som är mycket nöjd över utgången.
– Det är jätteskönt. Det hade inte alls varit bra om Malmö och Lund hade stått utanför detta, säger Henrik Fritzon.
Från nyår ska alla de deltagande skånska kommunerna att marknadsföra sig under vinjetten Greater Copenhagen i internationella sammanhang. I princip. Hur känns det?
– Jag kommer aldrig att påstå att jag kommer från Köpenhamn, säger Håkan Fäldt. Jag kommer berätta var jag kommer ifrån och att vi tillhör Greater Copenhagen Skåne Committee.
Gå till toppen