Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Merozyne söker sex miljoner kronor

Merozyne Therapeutics utvecklar en behandling av en ovanlig slags muskelsjukdom som ofta leder till döden. Företaget bildades i våras av fyra Lundabolag och två forskare vid Lunds universitet. Nu söker de pengar för att finansiera läkemedelsutvecklingen.

Björn Walse, medgrundare av Saromics och Merozyne.Bild: Jenny Leyman
– Vår målsättning är att utveckla en effektiv behandling åt barnen som drabbas av den här sjukdomen, säger Björn Walse, medgrundare av Merozyne.
Sjukdomen heter MDC1A och är en ärftlig muskelsjukdom som visar sig redan vid födseln eller under de första levnadsåren.
Den gör att muskelfibrerna bryts ned och att musklerna försvagas. Det flesta personer med MDC1A lär sig aldrig att gå, får problem med andningen och omkring en tredjedel av de drabbade når aldrig tonåren. För närvarande finns det ingen bot.
Kunskapen i Merozyne grundar sig på professor Madeleine Durbeej-Hjalt och doktor Virginie Carmignacs fleråriga forskning. De har hittat en målmolekyl och förstått mekanismen kring den. Binder rätt läkemedelskandidat till målmolekylen så kan muskeltillväxten förbättras och överlevnadschanserna öka.
Bolagen som gått samman för att bilda Merozyne är Red Glead Discovery, Avena Partners, Kombinator Affärsutveckling och Saromics Biostructures. Tillsammans sysselsätter de omkring 30 experter inom bland annat läkemedel, sjukdomsbiologi, läkemedelskemi, affärsutveckling och projektledning.
– Vi är som ett medelstort bioteknikbolag, men använder bara resurserna när de behövs. Det gör att vi kan driva utvecklingen till en förhållandevis liten kostnad. Det är ett intressant och nytt sätt att driva läkemedelsprojekt på, säger Björn Walse.
För tillfället diskuterar Merozyne extern finansiering med flera investerare.
– Varje part har satt in pengar för att bilda aktiebolaget och täcka tidiga kostnader för företagets verksamhet. Men för att fortsätta utvecklingsarbetet behöver vi få in mer kapital. Vi söker omkring sex miljoner kronor i ett inledande skede, säger Björn Walse.
Gå till toppen