Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Replik: "För många kliniker är det mest effektivt att det finns läkare i jour för att rycka in när det behövs."

Carl Johan Sonessons (M) och Carina Wutzlers (M) debattartikel (20/11) ger en förvrängd bild av läkarnas arbetstider. Dessutom skulle det troligen bli mycket kostsamt att bemanna operationssalarna dygnet runt för planerade operationer. Det skriver Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund i en replik.

Läkarnas schemaläggning och jouravtal ger stora möjligheter till flexibilitet. Varje läkares arbetstid kan därmed planeras på det mest patientsäkra och kostnadseffektiva sättet. Det skriver Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I dag är läkarna redan schemalagda. Normalarbetstiden för läkare är fyrtio timmar i veckan under dagtid, därutöver tjänstgöring på kvällar, nätter och helger. Enligt kollektivavtalet med Sveriges Kommuner och Landsting finns möjligheter att ha olika arbetstidssystem. Jouravtalet innebär att läkares ordinarie arbetstid kan förläggas mellan klockan 7 och 21, måndag till fredag. Övrig tid räknas som jour eller beredskap.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen