Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Replik: "Problemet är inte joursystemet. Problemet är bristen på vårdplatser."

Väntetider till läkarbesök, på akutmottagningen och till operationer, är stora problem i dagens sjukvård. Carl Johan Sonesson (M) och Carina Wutzler (M) menar i ett inlägg på Aktuella frågor (20/11) att svenska läkare är ineffektiva, eftersom vi har näst lägst antal läkarbesök per invånare och att joursystemet därför borde göras om. Problemet ligger inte där, utan i brist på vårdplatser, skriver ordförande och vice ordförande för sjukhusläkarföreningen i Lund i en replik.

I dagens vårdorganisation saknar läkarna befogenheter att leda vården på ett effektivt och patientsäkert sätt. Det skriver representanter för sjukhusläkarföreningen i Lund.Bild: Albin Brönmark
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
För att tillfredsställa produktionsstyrningens pinnstatistik skulle vi kunna ta efter vissa andra europeiska länder där varje receptförnyelse och varje blodprovstagning kräver ett läkarbesök, och ytterligare ett för besked om resultaten.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen