Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maten ger möten i nya "folkhuset"

Faten med potatismos, kalkon och grönkålssallad med rostad pumpa vandrar utmed långbordet.
Varje dag i veckan är det gemensamhetsmiddag, fællesspisning, i en tidigare kyrkolokal på Vesterbro.

Bordtennisborden plockas undan på eftermiddagen, och vid halv sex börjar folk strömma in i "folkhuset" Absalons stora sal.
Kocken Martin "Guf" Rasmussen ställer sig och berättar vad som serveras just idag. Nu är salen proppfull av barnfamiljer, kompisgäng och matgäster som kommer ensamma men som snart småpratar med bordsgrannarna.
De senaste åren har Köpenhamns kommun sålt ut en handfull centrala kyrkolokaler. Absalons kirke, som ligger på Vesterbro, köptes av Lennart och Sus Lajboschitz som äger den välkända Tiger-kedjan.
De nya ägarna ville skapa en mötesplats, ett extra vardagsrum, för stadsdelen och alla som har vägarna förbi.
–  Här på Vesterbro bor många i små lägenheter och vi är ju lite reserverade i vardagen. Men omkring maten, när man delar mat, händer det något, säger Sus Lajboschitz, som tillbringar mycket tid i Absalon.
–  Vårt lilla trick är vi placerar ut människor kring bord, och så ställs maten fram på fat för åtta. Det är naturligt att börja prata när man ska skicka potatisen eller brödet.
Traditionen att äta tillsammans för en billig peng är stark i Danmark. Fenomenet "folkekøkken", som var en sorts allmän bespisning för fattiga under början av 1900-talet, lever kvar i modern form i kollektiv, på kaféer, i kulturhus och föreningar.
Idag är kollektivmiddagarna något som inte bara lockar unga besökare och hemlösa, utan alla sorters människor.
På Absalon kostar maten 50 kronor, och inslaget av hipsterskägg bland gästerna är påfallande hög.
Kockarna Martin Rasmussen och Tiago Almeida är inte heller vilka som helst. Martin lagar mat i tv och har drivit flera egna restauranger, exempelvis Nose to Tail i Kødbyen.
–  Det är en skön gemenskapskänsla här, och jag kan pröva mig fram med olika ingredienser. Jag gillar att provocera lite, säger han.
Matgästerna låter sig inte chockeras av otraditionella kombinationer och smaker, försäkrar han.
–  Det här är Vesterbro år 2015.
Absalon har hållit öppet sedan i augusti och verksamheten är fortfarande lite på experimentstadiet. För att locka nya grupper har man testat bland annat pingistider för tjejer och "stel-som-en-pinne-yoga" för nybörjare.
Här har nyss varit filmfestival, CPH:DOX och konsert med Danmarks Radios Big Band, i januari kommer gitarristen Lee Ranaldo från legendariska Sonic Youth.
–  Om du kommer igen om ett halvår, så ser verksamheten säkert annorlunda ut. Lite fler kulturella arrangemang förhoppningsvis, säger Sus Lajboschitz
–  Lite av en dröm vore en föreläsningsserie där forskare förklarar komplicerade sammanhang på ett enkelt sätt.

Absalon

Absalons kirke byggdes 1934, men togs ur bruk 2014.
I augusti öppnade Absalon som kultur- och aktivitetshus i privat regi, delvis ombyggt och med kök och kafé i det ombyggda sidoskeppet.
Huset är öppet kl 7-24, och här finns yoga, filmvisning, bingo, konserter, pingisspel. Men det går bra att bara spela spel eller sitta och fika.
Varje dag kl 18 är det "fællesspisning".
Gå till toppen