Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pyssla med pärlor är poppis

Som liten pysslade man med pärlplattor i skolan och på dagis. David Nilsson har fortsatt i vuxen ålder och genom hans fingerfärdighet blir små pärlor till vackra konstverk.

David Nilsson i Helsingborg har en annorlunda passion, han skapar konst av pärlplattor.Bild: ERLAND VINBERG /TT
Väggarna hemma hos David Nilsson i Helsingborg pryds av färgglada tavlor. Men det är varken akvarell eller oljefärg. David skapar konstverk med små, små pärlor som sedan blir till avbildningar av Darth Vader och Super Mario.
Intresset för tv-spel avspeglas tydligt i hans konst och eftersom David jobbar i en leksaksbutik blev pärlor ett självklart arbetsmaterial. Och som pärlplattekonstnär gäller det att inte ha tummen mitt i handen.
— Den stora utmaningen med de små pärlorna är allt pill. Det är väldigt pilligt. Man får hitta saker som kan hjälpa en, till exempel pincetter, för att göra det enklare, säger David Nilsson.
Medan han sysslar med finlir försöker elever på Väringaskolan att slå världsrekord i volym, något som uppmärksammats i lokala medier under hösten. Elever och lärare har lagt ner otaliga timmar på att placera ut pärlor på vad som ska bli en 40 kvadratmeter stor pärlplatta.
Nu i december är däremot tiden ute. Blir det världsrekord eller inte? Det är upp till personal från Guinness rekordbok att avgöra. Nuvarande rekord är på cirka 36 kvadratmeter.
Gå till toppen