Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Yalla trappan tar ett steg ut i Europa

Nu kan Yalla trappan få spridning i Europa. I dag talar föreningens ordförande Christina Merker–Siesjö i EU–parlamentet i Bryssel.

Som en av fyra arbetsintegrerande verksamheter från hela Europa ger Christina Merker–Siesjö i dag en presentation av Yalla trappan inför EU–parlamentets jämställdhetsutskott.
– Jag hoppas att det kan öppna portar för liknande verksamheter i Sverige och i Europa. Jag vill berätta om Yalla trappans väg dit vi är i dag och vad det betyder för människorna och för samhället, säger hon.
Inom loppet av sex år har Yalla trappan i Rosengård gått från projekt till självgående företag. Från åtta anställda, varav sex deltidsanställda, arbetar i dag 29 personer på både halvtids– till heltidstjänster.
Verksamheten riktar sig till de utlandsfödda kvinnor som står långt från arbetsmarknaden. Genom Yalla trappan har kvinnor kommit in i ett arbetsliv de annars inte blivit insläppta i, menar Christina Merker–Siesjö.
– Den här gruppen är glömd. Ofta saknar de utbildning och arbetserfarenhet, har bristande svenska och självkänslan är i botten, säger hon.
Christina Merker-Siesjö är noga med att betona att verksamheten inte är en mellanstation som kvinnorna måste söka sig vidare från. Här erbjuds tillsvidareanställningar och villkor enligt kollektivavtal.
I och med presentationen i EU–parlamentet kan metoden få spridning till andra länder. Vad gäller världens tillstånd med stora flyktingströmmar kan hon se att arbetsintegrerande verksamheter är en viktig pusselbit.
– Detta kan ske oavsett hur länge någon varit här. Det är lagarna som styr vilka som får arbeta. Men jag tror att alla kan komma in i vilket skede som helst. Vi tvingar inte någon att förändra sin situation, men vi ger dem verktygen och möjligheten att göra det. Ingen människa är förlorad.
Christina Merker–Siesjö har varit med från starten och hon ser arbetet med Yalla trappan som unikt i jämförelse med allt integrationsarbete hon tidigare gjort.
– Jag har världens underbaraste arbete. Det är ett tungt ansvar ibland men jag kan skatta mig lycklig för den kärlek jag får tillbaka och att jag får se människor växa, säger hon.

Yalla trappan

Ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ på Rosengård i Malmö med 29 anställda.
Verksamheten omfattar servering, catering, lokalvård, konferens, butik och syateljé.
Gå till toppen