Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Curt Asker

Curt Asker, bosatt i Lacoste i Provence i Frankrike, har avlidit 85 år gammal. Han sörjs närmast av sin hustru, konstnären Lotti Ringström, samt barnen Anna, Pär och Jacob med familjer

Konstnären Curt Asker har gått bort efter en tids sjukdom. Han föddes 1930. I tonåren mötte han arkitekten Sven Silow som introducerade Curt i konstens värld.
Den blev hans fasta färd i livet.
1949 började han på Akademi Libre i Stockholm där Lennart Rodhe och Pierre Olofsson blev hans lärare. Efter ett år kom han in på Konstakademiens målarskola med Ragnar Sandberg som inspirerande professor.
Under sommaruppehållen företog Curt utlandsresor, en sådan gjordes tillsammans med två andra elever i motorcykel med sidvagn. En person de besökte var madame Rupf i Bern för att få se hennes underbara konstsamling med bland annat Paul Klee och Juan Gris.
Efter fem år på Akademien fick Curt snart egen ateljé i Georg Paulis gamla trävilla i Storängen. Där kom målningarna att uppträda som fria sättstycken som åskådaren kunde gå in i och upptäcka måleriska händelser. Dessa ”passager” ställde Curt ut på Sveagalleriet 1965 tillsammans med en grupp jämnåriga konstnärer under namnet Spiralen.
Passagerna kom att bilda en klangbotten till hela hans konstnärskap.
Curt bosatte sig i Frankrike, först i Paris och sedan i Lacoste.
Ett litet hus vid den så kallade utfyllnaden i Brantevik blev hans sommarviste. Snart upptäckte han hur himlavalvet kunde bli den yta mot vilken flygande drakar tecknade sig, alltid med en visuell uppfattbar figur, en lastbil, en person som i ett öppet fönster skakade sin dammvippa.
Utländska och svenska gallerister och konsthallar ville gärna visa vad han gjorde.
När han kom till utställningslokalen rymdes hans alster i en tunn låda, likt en trollkarl utvecklades plastiska föremål till i rymden växande bilder.
I en bok i tre band utgivna av Edition Hylteberga sammanfattas vad han gjort fram till 1989.
Inte minst spännande är den del som redovisar hans monotypier, alltså avdrag på papper av ännu inte torkad färg. En beundrad föregångare för metoden var Edgar Degas. Gedins förlag gav 1992 ut elva dikter av Wallace Stevens i översättning av Ulf Linde och Bengt Jangfeldt och med lika många färgetsningar av Curt Asker.
Curt fick många stora utsmyckningsuppdrag.
Den i Knutpunktens stora hall i Helsingborg är av någon anledning borttagen.
Två fina utställningar i Skåne kanske någon minns, den första på galleri Kabusa kring sekelskiftet, där för första gången de i fjäderstål utfrästa figurerna med form och mellanform i intrikata samspel visades .
På Tommarps kungsgård 2009 gjordes en stor retrospektiv utställning.
”På luftens ryggrad” heter ett av hans verk, en titel som kan stå för hela hans konstnärskap. Curt Asker installerades 1980 som ledamot av Konstakademien.
Gå till toppen