Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kraven på HVB-hem kan sänkas

Kraven på HVB-hem, där barn som av olika anledningar inte kan vara hos sina föräldrar bor, kan sänkas tillfälligt. Syftet är att få fram fler platser till ensamkommande flyktingbarn, rapporterar SR Ekot.

Socialstyrelsen föreslår bland annat att kravet på dygnetruntbemanning på HVB-hem ska tas bort, liksom kravet på att föreståndaren för hemmen ska ha högskoleutbildning.
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg är kritisk till förslaget.
— Vi ser ju att det funnits en hotbild mot de här hemmen, vi vet att det funnits problem med att barn avvikit från de här hemmen och en del i den här gruppen bär med sig en svår bakgrund också, säger han till Ekot.
Flera remissinstanser har uttalat sig positivt till förslaget, men bland andra Inspektionen för vård och omsorg (IVO) varnar för att det finns en ökad risk för missbruk, våld och övergrepp om ungdomar lämnas ensamma på natten.
— Läget är akut och socialtjänsten är ansträngd och det behövs ett flexibelt regelverk på plats så fort som möjligt säger Pär Ödman, rättschef på Socialstyrelsen till Ekot.
Förändringarna, som Socialstyrelsen hoppas kunna gälla från årsskiftet, ska inte omfatta barn under 16 år eller barn med psykiska funktionshinder.
Gå till toppen