Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förvirringen kring Hallandsås(en)

Hallandsåsen eller Hallandsås? Sveriges mest infekterade tunnelprojekt omgärdas av ett lika infekterat ordbråk — som lett till tre statliga utredningar.
Förvirringen började redan med Carl von Linné.

Snart invigs tunneln. Men vad heter egentligen åsen den går igenom? ARKIVBILD.Bild: BJÖRN LINDGREN / TT
Vad heter egentligen åsen mellan Skåne och Halland? Namnfejden är ständigt pågående och nyligen läxades Region Halland upp av Laholms kommun efter att ha använt den vanligaste beteckningen: Hallandsåsen.
Johan Persson, född och uppvuxen på åsen, har spelat en central roll i tre statliga utredningar av frågan. Han är kommunikationsstrateg på Trafikverket och började brottas med frågan 1996 när han blev ansvarig för en utställning om tunnelbygget som då dragits i gång på nytt.
— Jag märkte att folk hade många åsikter och känslor kring vad som var rätt och fel. Då tänkte jag att så mycket förtret som vi ändå ställde till med i och med tunnelbygget, då får vi göra det här seriöst, säger Johan Persson.
Persson startade en utredning och kontaktade Lantmäteriet, som ansvarar för Sveriges ortnamn.
— Då blev det tyst i luren. "Jag har upptäckt en skandal" sade hon på Lantmäteriet.
Skandalen: På Lantmäteriets topografiska kartor stod det Hallandsåsen medan det på de ekonomiska kartorna stod Hallandsås.
— Hon sade "Så här får det inte se ut. Vi måste göra en utredning. Jag återkommer", säger Johan Persson.
Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund kopplades in på fallet. Ett halvår senare kom svar — med hänvisning till skrifter från 1400-talet.
— Hallands ås är det ursprungliga, ett av Sveriges äldsta belagda geografiska namn. Sedan har de långsamt dragits ihop till Hallandsås, säger Johan Persson.
Förvirringen började på 1700-talet.
— Den första som officiellt blandade ihop det var Linné, som på sina svenska resor skrev både Hallandsås och Hallandsåsen, säger Johan Persson.
Hallandsåsen blev allt vanligare och i dag förekommer namnet fyra gånger oftare i svenska tidningstexter än konkurrenten. Men efter Lantmäteriet och Dialekt- och ortnamnsarkivets utredningar bestämde sig även Trafikverket för att Hallandsås är det korrekta.
— Det har vi kört sedan dess. Det är många som är arga på det, samtidigt som många tycker att det är jättebra, säger Johan Persson.
Gå till toppen