Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rockström har hopp om bättre planetskötare

Det blåser en ny vind i världen, säger Johan Rockström. För en gångs skull talar han inte om hotfullt väder. De politiska ledarna tycks äntligen vilja bli bättre planetskötare, noterar Sveriges mest kände klimatdebattör.

Bild: Malin Hoelstad / SvD / TT
Rubrikerna handlar ofta om världens undergång när professor Rockström har träffat journalister eller hållit ett föredrag. Trots att han inte är klimatforskare till yrket (agronom, doktor i systemekologi, professor i miljövetenskap) är Johan Rockström sedan flera år Sveriges mest citerade person i klimatfrågor.
Rockström anser att FN:s klimatpanel är försiktig, använder ofta mer dramatiska siffror än forskarna i IPCC, och förvandlar gärna komplicerade kalkyler till slagkraftiga bilder. Ett av hans omtalade grepp är att översätta miljörisker till 1 500 dagliga flygolyckor.
Läs också Så avgör vardagslivet deras klimatavtryck
Nu har vinden vänt. När Johan Rockström samlar sig till bokslut över 2015 använder han begrepp som "superår" och "genombrott".
– Det blåser en ny vind i världen när det gäller samtal och agerande för hållbarhet, skötseln av vår planet, vårt klimat och våra ekosystem.
Det största glädjeämnet är att världens ledare enats om sjutton globala FN-mål för hållbar utveckling: inom energiproduktion, jordbruk, industrialisering, stadsbyggnad, skogsbruk och annat.
– Det som åstadskoms i New York i september var inget mindre än ett stort genombrott, säger Johan Rockström.
Nästa glädjeämne är en bild som togs i Le Bourget utanför Paris den 30 november. På den står 150 stats- och regeringschefer uppradade för att inviga FN-mötet om framtidens klimatpolitik.
Även om den goda uppslutningen delvis kan förklaras som en manifestation mot terrorism tycker sig Johan Rockström se ett växande politiskt allvar inför det pågående klimatmötets huvudfråga.
– Många kom till Paris för att de inser att vi lever i en allt mer globaliserad värld på en allt mindre och skörare planet. För mig bekräftar bilden ett starkt och genuint engagemang för klimatfrågorna.
Möjligen grumlas glädjen av att ledarna kom till Paris för att inviga klimatmötet, inte avsluta det som de gjorde i Köpenhamn för sex år sedan. Den gången hamnade regeringscheferna i fastkörda förhandlingar och finalen blev inte den fest de hoppats på. Ingen vill riskera en upprepning nu.
Någon form av avtal kommer nog ändå att slutas i Paris, tror Johan Rockström.
– Vi kommer att ha ett avtal som tar oss ett steg framåt, men tyvärr når vi inte ner till smärtgränsen på två graders uppvärmning. Där återstår en del arbete. Liksom med finansieringan av framtidens åtgärder.
Vid kongressborden utanför Paris sitter förhandlare från 194 länder. De flesta av dem har nog redan ringt hem och förklarat att de blir en eller två dagar försenade. Väl hemma vid köksbordet kommer de att tvingas fundera över samma fråga som sysselsätter alla som redan sitter där: Hur kan en enskild människa påverka de siffror som syns i grafiken här ovanför?
Hur en miljökonsult och en bilälskare resonerar kan du läsa i reportagen här intill. Men en miljöprofessor och klimatdebattör?
– Det absolut viktigaste är att engagera sig i klimat- och miljöfrågor. Lyssna på den senaste forskningen, engagera sig brett, säger Johan Rockström.
– Nummer två handlar om att göra en revision av sitt eget liv. För vi kan göra stora framsteg redan nu när det gäller att spara energi hemma, åka mer kollektivt, konsumera mindre och köpa mat som inte påverkar miljön och klimatet så mycket.
– Jag och min familj kämpar ständigt med det där, men det är en utmaning även för oss.

Johan Rockström

Är agronom och professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.
Leder Stockholm Resilience Centre, ett forskningsinstitut i hållbarhetsfrågor.
Har flera gånger rankats som Sveriges mäktigaste miljödebattör.
Var Sveriges Radios mest hörda sommarpratare 2015.
Vinterpratar om hållbarhetsåret 2015 i P1 den 28 december.
Gå till toppen