Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så avgör vardagslivet deras klimatavtryck

Vi lät två skåningar med helt olika intresse för miljöfrågor göra testet Klimatkontot.

Anna Eklund tog initiativet till bostadsrättsföreningens odlingar. Till sommaren hoppas de på fler jordgubbar.Bild: Sven-Erik Svensson
Svenska miljöinstitutet har tagit fram Klimatkontot där man genom ett frågebatteri om bostad, resor, mat och konsumtion får veta sitt eget koldioxidutsläpp.
Där anges också medelsvenskens årliga utsläpp, genomsnittet i världen och en hållbar nivå som bygger på uppskattningar om vilken mängd utsläpp per person som krävs för att 2050 års klimatmål ska kunna nås.
Klimatkontot togs fram 2009 och uppdaterades i våras.
– Vi vet inte hur många som har gjort testet, för vi sparar inte någon sådan info, säger Lena Dahlgren på Svenska miljöinstitutet.
Läs också Rockström har hopp om bättre planetskötare
När Anna Eklund och Per Östman gjorde testet blev deras totala resultat 8,8 respektive 14,5 ton koldioxid per år.
– Modellen räknar inte på 100 procent biogas utan bara fordonsgas som är hälften fossilgas, hälften biogas. Det finns heller inget om hur du placerar dina besparingar, väljer försäkringsbolag, pensionsfond och så vidare. Det tycker jag är en brist, säger Anna Eklund.
– Oj då, det blev lite högt. Men att sluta resa, nej det är en del av livet, säger Per Östman.
 
I omställningsrörelsen har Anna Eklund funnit andra som vill detsamma som hon, ordna framåtsyftande aktiviteter som är bra för miljön.Bild: Sven-Erik Svensson
Gröna val minskar hennes avtryck
Utanför huset på Stattena i Helsingborg där Anna Eklund bor står några pallkragar med odlingar. Nu är säsongen sen länge över, men en del jordgubbsblad finns kvar.
– Till sommaren får vi lägga över nät, för skatorna tog bären.
Några grannar som kommer förbi berättar att det är Anna Eklund som startat odlingsprojektet. De gillar det och hjälper till att vattna men det är Anna som tar miljöinitiativen i bostadsrättsföreningen.
– Nu har jag kollat vad som gäller för att sätta solpaneler på taket. Man kan få bidrag och det borde betala sig ganska snabbt.
Det var första upplevelsen som aktivist och det var en häftig känsla. Jag älskade de där träden och lyckades rädda dem!
Hon har såklart ekologisk mjölk i kylen, sopsorterar, undviker flygresor och äger en biogasbil.
– Jag måste köra i mitt jobb, men lovade mig själv att investera i en bil som går på gas från sopor så snart jag hade råd.
Men för Anna Eklund är detta med klimathotet och miljöfrågorna så mycket större än de vardagliga insatserna. Det handlar om kärlek och började tidigt.
– Jag växte upp i Nyhamnsläge och vi lekte alltid i Klätterskogen. När jag var nio år fick jag och en kompis höra att skogen skulle bort för där skulle byggas hus. Vi skrev en insändare i HD och det blev rätt stort uppslaget. Beslutet ändrades och skogen blev kvar.
– Det var första upplevelsen som aktivist och det var en häftig känsla. Jag älskade de där träden och lyckades rädda dem! Det bidrog till min grundinställning att det man själv gör spelar roll.
Anna Eklund fortsatte på den ekologiska vägen och utbildade sig både till agronom och miljöekonom. Idag är hon konsult och leder Livsmedelsakademins projekt Smaka på Skåne.
Läs också 2015 är det varmaste året
Professionen ger henne en massa kunskap, men miljö är också en stor del av Anna Eklunds privatliv. För att undvika stark klimatångest hos både sig själv och andra, riktar hon in sig på de möjligheter som faktiskt finns.
– Jag har ju läst på och insett att stora ekosystem börjar svaja. Då har jag känt mig riktigt rädd. För att inte vara glädjedödare och skapa dålig stämning censurerade jag mig själv. Men nu försöker jag istället göra och sprida sånt som bara är framåtsyftande.
Vad är ditt bästa tips till den som inte har tänkt så mycket på klimatet tidigare men som nu vill göra något?
– Vi kan påverka med våra investeringar. Nästan alla har något litet sparande, pengar som inte behöver gynna oansvariga företag som fortsätter att producera fossila bränslen. Man kan flytta pengarna till gröna obligationer, säger hon och tipsar om Fair Finance Guide som har koll på bankernas etik.
– Det har spritt sig till arbetsplatser, kommuner och även AP-fonder. Utomlands har studenter tvingat universitet att placera i gröna fonder. Då blir det hundratals miljoner kronor och det känns även för stora företag.
Psykologi är viktigt. Det var så bra att tidningen nyligen skrev om klimatångest. Ångest är inte bra för någon, själv blir jag bara aggressiv.
Anna Eklund tillägger att man visst kan ta de små stegen också, som sopsortering. Det lilla kanske inte gör avgörande skillnad men att kunna klappa sig själv på axeln är strategiskt.
– Psykologi är viktigt. Det var så bra att tidningen nyligen skrev om klimatångest. Ångest är inte bra för någon, själv blir jag bara aggressiv.
Läs också Behov av terapi mot oro över jordens framtid
En väg ur hopplösheten har för Anna varit att hitta personer som vill samma sak. Det har hon funnit i Omställning Nordvästra Skåne, en lös gruppering som ordnar olika miljöaktiviteter.
För ett par veckor sen öppnade de till exempel en endags popup-restaurang som serverade ekologisk rödbetssoppa i lånade loppiskoppar på Stortorget. Inspiration till fler aktiviteter hittar de hos andra grupper i omställningsrörelsen.
"Jag vill inte att man ska säga åt folk vad de ska göra, utan visa vad man kan göra."Anna Eklund väljer att se det som är möjligt att göra för miljöns skull.Bild: Sven-Erik Svensson
Anna Eklund påpekar att hon inte är någon miljöfanatiker. Om ekologisk mat är dyr, kan man köpa en del eko och resten vanligt.
– Jag är till exempel inte vegetarian, för jag tycker mycket om kött helt enkelt. Men jag vill veta vad jag äter och handla lokalt av företagare som jag kan se i ögonen. Jag vill veta att mina pengar snurrar i bra verksamheter.
För ett tag sen gick Anna ner i arbetstid och därmed i inkomst. Det har öppnat nya möjligheter, till exempel tid för en kolonilott och nya odlarvänner som gärna delar med sig av stora skördar. Bytes- och låneekonomin är något som hon tror kommer att fortsätta växa.
Läs också "Jag gillar inte när folk slår ifrån sig ansvaret"
– Med Air bnb behövs till exempel inga nya hotell. Jag har själv testat det i Stockholm och Berlin. Och när kollektivtrafiken inte funkar bra, kan man samåka. Det finns en app som heter GoMore. Tyvärr används den ännu inte så mycket i Sverige, men den är klockren tycker jag.
Anna Eklund tycker att allt egentligen landar i de egna värderingarna.
– Av kärlek till den här planeten vill jag inte att vi ska förstöra den. Men jag vill inte att man ska säga åt folk vad de ska göra, utan visa vad man kan göra. Sen är det bara kul om fler vill vara med.
Per Östman.Bild: Tobias Andersson
Bilentusiasten vill inte välja bort flygresorna
Miljöfrågor är nog det sista man förknippar Per Östman med. Sedan uppväxten i Vallåkra har bilar varit hans liv.
Tillsammans med tre kompisar startade han Vallåkraträffen som växte till Skandinaviens största bilträff för ombyggda och stylade bilar. Till sommaren blir det den 35:e träffen.
Läs också "Jag insåg att jag måste ta hand om mig själv"
Per Östman är också engagerad i flera andra stora bilevenemang runt om i landet. Så det blir många resor, ofta med bil och vi når honom på resande fot.
– Just nu är jag på väg uppåt Stockholm och Uppsala. Jag kör en dieselbil som inte drar så mycket. Och jag håller hastighetsgränsen! säger han och skrattar.
Ja, man vill inte ha det som i Los Angeles, där folk sitter tre timmar i bilkö.
På frågan vad han tänker på när man pratar miljöfrågor och klimathot ligger svaret nära till hands - elbilar.
– Så snart prisbilden blir annorlunda kommer elbilar att slå igenom. Det händer mycket i branschen, se bara på Tesla. Sen handlar det om driftsäkerhet också. Om man kan köra till exempel Helsingborg-Stockholm på en laddning så blir det attraktivt. Man vill inte stanna och ladda om.
Bensinbilen hör till det förgångna, det är också Per Östman övertygad om.
– Ja, man vill inte ha det som i Los Angeles, där folk sitter tre timmar i bilkö. Så att man pendlar i elbil i framtiden, det hoppas jag innerligt.
Läs också Besvikelse över vuxnas brist på miljöengagemang
Men det lär dröja innan elbilar ställs ut på Vallåkraträffen.
– Det är nåt helt annat. Entusiaster som bygger om bilar, hotrods till exempel. Det är en stor hobby för många som jag tror alltid kommer att finnas.
Om man har en sån hobby, vill man kompensera och leva klimatsmart på andra sätt?
 – Jag försöker ta hand om mig själv. Äta rätt och träna. Det blir inte bara spinning inomhus utan jag cyklar ibland. Jag kan mycket väl köpa ekologisk mat och funderar en hel del på vad jag stoppar i mig.
Per Östman med sin egen Hot Rod som han gärna tar sommarturer i. Bilden togs när han fyllde 60 i september.Bild: Tobias Andersson
Per Östmans villa värms upp med el men han hade gärna valt fjärrvärme om det inte hade krävts nya ledningar i huset.
– Egentligen tror jag att Sverige är rätt bra på att ta miljöansvar. Mycket bättre än andra länder. Se på alla utländska lastbilar på våra vägar som spyr ut en massa avgaser.
– Sopsortering är vi också bättre på, skiljer på mörkt och vitt glas och så. Utomlands samlas allt i samma säck som står på trottoaren över natten, sen spolar de av trottoaren på morgonen. Det har en viss charm i och för sig, men Sveriges avfallshantering är bättre.
– Om jag sopsorterar? Jo, men min fru är bättre på det, säger Per Östman och skrattar.
Han tar gärna tåget om det passar, särskilt vintertid.
– Att åka förstaklass på tåg är lika bra som flyget.
Men han vill absolut inte sluta flyga. Per Östman gillar att resa och har sett en hel del av världen.
– Man måste kunna förflytta sig. Jag tycker inte att man bara kan vara på Borstahusens camping på semestern, säger han.
Gå till toppen