Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Afrikanska länder vill skapa gigantisk djungel

Tio afrikanska länder har gått samman för att förverkliga en satsning oöverträffad i historien: att återskapa förlorad skog på en yta av 100 miljoner hektar.
– Att återskapa vårt landskap ger välstånd, säkerhet och möjligheter, säger Rwandas minister Vincent Biruta.

Bild: TT
Den storslagna planen har presenterats på klimattoppmötet i Paris. Det låter kanske som en enkel lösning men den är också effektiv, menar de afrikanska länderna. Hungersnöd, krig, ensidiga odlingar och arbetsbrist – allt kan motverkas genom trädplantering.
Skövling, skogsbränning och ensidigt jordbruk har gått hårt åt de afrikanska skogarna under flera årtionden. Öknarna har brett ut sig och tvingat människor att flytta.
Nu har de tio länder som gått samman i projektet AFR100 avsatt minst 30 miljoner hektar mark för satsningen. Ambitionen är att ytterligare 70 miljoner hektar ska återskapas.
Kostnaderna är naturligtvis stora, men vinsterna ännu större. Skogar av den storlek man siktar på skulle binda hundratals miljoner ton koldioxid och bidra till att bromsa den globala uppvärmningen. Enligt experter kan enorma ytor av ren öken förvandlas till bördig skog och djungel.
– Att återskapa skogslandskap är inte bara en miljöstrategi, det är också en ekonomisk och social strategi, säger Vincent Biruta i ett pressmeddelande.
Och finansiering saknas inte. Världsbanken satsar närmare 10 miljarder kronor i projektet. Dessutom har Tyskland och en rad privata investerare, plus flera miljöorganisationer, lovat att bidra med pengar.
– Skalan av det här har aldrig tidigare överträffats, säger Wanjira Mathai, ordförande för The Green Belt Movement.
– Jag har sett återplantering i både små och stora samhällen i Afrika, men löftena om en satsning som sträcker sig över hela kontinenten är verkligen inspirerande. Att återskapa gröna landskap kommer att stärka och berika samhällen på landsbygden och i sin tur komma de som bor i städerna till gagns. Alla vinner.
Länderna som ingår i AFR100 är Demokratiska republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Liberia, Madagaskar, Malawi, Niger, Rwanda, Togo och Uganda.
Gå till toppen