Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hästar stod för jul-draget

Rimstuga, tomte, musikår, dans kring granen, matservering, tävlingar och alla slags varor till salu.
Och så häst och vagn, förstås.
Julrundans utbud lockade mycket folk till torget på söndagen.

Två populära individer, med luvor men utan skägg, var Buri och Rufus.
De stadigt byggda hästarna stod för den verkliga julrundan och drog barnen med sig på tiominutersvändor runt centrum.
På kuskbocken satt ägaren Bengt Rosenquist från Bjärnum.
– Jag åker runt och kör med häst och vagn i hela Skåne, berättade han, som även driver ett hovslageri och nu kommit till julrundan med hästarna för tredje gången.
Lommaborna Carolina Nilsson, dotter, och Lena Petersson, mamma, var lämpligt rödklädda.
– Vi har träffat jultomten, han kom med båt, berättade Carolina.
– Ja, och så har vi ju gått med tomtetåget, åkt med hästskjutsen, dansat kring granen och köpt kakor av skoleleverna som säljer för att få pengar till sin klassresa, förklarade Lena Petersson.
Nu var det i alla fall dags att gå hem och äta lunch och låta Carolina smycka sig med alla plasttatueringarna hon fått på julmarknaden.
Att äpplen blir juice lockar förstås till sig pressen. Sydsvenskans team hittade Tore Hansson från Österlen som sålde, och tillät besökarna att provsmaka, sin maximalt färskpressade äppeljuice.
– Det här är min pensionärshobby, förklarade Tore Hansson. Äpplena måste malas först innan man pressar dem. Och det har gått några ton äpplen genom den här pressen.
Detta var den åttonde julrundan i Lomma.
– De senaste åren har det kommit 4 000-4 500 personer, bedömde Marie Nilsson, aktiv i den ideella och arrangerande föreningen Lomma event.
– Det blir nog fler i år, vädret har varit lite bättre.
Julrundans upplägg har legat ganska fast sedan starten. Men varje år testar arrangörerna några nyheter.
– Nytt för i år är rimstugan, berättade Marie Nilsson. Och så har vi marknadsfört julklappsåtervinningen bättre. Jättemycket folk har donerat saker, det blir många säckar till Stadsmissionen.
Gå till toppen