Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Slutförhandlingar inledda i Paris

På söndagen inleddes slutspurten vid det globala klimatmötet i Paris.
Den svenska delegationen med miljöminister Åsa Romson (MP) i spetsen har fått en nyckelroll i ett ämnesområde och ska företräda EU i ett annat.

Sverige får tillsammans med Bolivia ansvaret för att underlätta veckans slutförhandlingar om klimatet vad gäller hur världen ska kunna anpassa sig till klimatförändringarnas konsekvenser. ARKIVBILD.Bild: Daniella Backlund/SvD/TT
Värdlandet Frankrike har utsett 14 ministrar från olika länder till medlare för flera ämnesområden i de avslutande klimatförhandlingarna. På söndagseftermiddagen inleddes slutförhandlingarna efter fyra teman — genomförande, ambitionsnivå, ansvarsfördelning och transparens samt omedelbara åtgärder.
Något senare följer samtal om ytterligare ämnen, såsom "anpassning" — förhandlingar om hur världen ska hantera de konsekvenser som klimatförändringarna för med sig — där Sveriges miljöminister Åsa Romson (MP) får en ledarroll tillsammans med sin bolivianska kollega.
Sverige och Nederländerna ska också företräda EU i samtalen om genomförande — här återfinns den svåra frågan om att ta fram medel för både utsläppsminskning och anpassning, där en skiljelinje går mellan rika och fattiga länder.
— Vi ska säkerställa att EU:s positioner är både starka och att EU ska kunna fullfölja sina åtaganden och inte ger löften man inte tänker hålla, säger Romson till TT.
— Där ser jag att Sverige och vår partner Nederländerna har en grundsyn där vi har tillit från inte minst utvecklingsländer, som ju är mest intresserade av detta ämne såklart.
TT: Kommer en överenskommelse nu att räcka till?
— Det får vi se sista dagen men det är den ambition som Sverige har, ett ambitiöst och rättvist avtal som håller över tid.
Gå till toppen