Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Man gör inget fel mot den man varit gift med"

– Det var som att en frisk vind blåste in. Man yrde runt som en tonåring, säger Sonja Andersson.

En dag i maj för tretton år sedan möttes Sune Isberg och Sonja Andersson på Limhamns kyrkogård. Två år tidigare hade de båda förlorat sina äkta hälfter. Varje dag gick Sonja till sin man Algots grav och Sune besökte sin hustru Hannas.
"Kärleken är lika stark på äldre dar, men det är en annan sorts kärlek", säger Sune Isberg och får medhåll av Sonja Andersson. De möttes i åttioårsåldern och blev förälskade.Bild: Julia Lindemalm
Deras historia är en sann kärlekssaga. En dag sa de hej till varandra, började prata. Sune erbjöd Sonja skjuts hem. Snart åkte de på härliga bilutflykter tillsammans i det grönskande skånska landskapet.
– Vi hade det så fint! Vi njöt av våren och alla blommor. Det blev att vi träffades mer och mer. Först på lördagarna. Sedan lördagar och söndagar. Sedan fredag till söndag, och sedan torsdag till måndag… Sedan var jag här jämt, säger Sonja Andersson.
– Men du skulle alltid hem på söndagen, för du hade tvättid på måndagen. Det retade mig lite, jag ville inte att du skulle åka härifrån, säger Sune Isberg.
Läs också "Livskvalitet är att känna närhet och tillhörighet."
Bostaden i Malmö är egentligen Sunes lägenhet, men Sonja är alltid där. Hennes egen lägenhet står orörd sedan flera år tillbaka.
– Jag har alltid tänkt att "jag ska hem igen", men så har det inte blivit, säger hon.
Vi var så förälskade och talade om det för alla vi mötte. Det var riktigt romantiskt. Vi dansade stilla vals på kvällarna och hade det så mysigt.
De berättar att de blev varandras tröst i sorgen, varandras stora glädje och anledning att stiga upp om morgnarna.
– Vi blev kära på ålderns höst. Utan det hade vi aldrig klarat av livet, säger Sune Isberg.
För honom tog allting slut när hustrun dog. Han trodde aldrig att han skulle möta kärleken igen.
– Men så kom den här underbara kvinnan in i mitt liv. Jag älskar henne så, säger han och tittar på Sonja.
Även om båda var runt åttio år kände de sig som pånyttfödda.
– Vi var så förälskade och talade om det för alla vi mötte. Det var riktigt romantiskt. Vi dansade stilla vals på kvällarna och hade det så mysigt, säger Sonja Andersson.
Ömheten är större än i tidigare relationer, förklarar Sonja Andersson och Sune Isberg.Bild: Julia Lindemalm
De dansar fortfarande då och då, även om åldern tar ut sin rätt. Sonja Andersson har hunnit fylla 95 år och Sune Isberg 90.
Den fysiska närheten är fortfarande viktig för dem båda.
– Kärleken är lika stark på äldre dar, men det är en annan sorts kärlek, säger Sune Isberg och fortsätter:
– Man var het på gröten i början men det avtar. Nu är vi två människor som går och lägger oss på var sin sida av sängen. Jag lägger mig alltid på höger sida, och så sträcker jag ut handen och tar Sonjas.
Sune Isberg förklarar att ömheten gentemot varandra är större nu än i tidigare relationer. De är båda mer kärleksfulla och hänsynstagande.
Man visste att den andre klarar sig själv. Nu är tankarna djupare och tyngre. Vi är mer beroende av varandra.
– Då var man upptagen med att leva. Och man visste att den andre klarar sig själv. Nu är tankarna djupare och tyngre. Vi är mer beroende av varandra, säger han.
Sonja Andersson håller med.
– Som ung hade jag ingen tanke på att bli gammal. Nu tänker jag på varje ögonblick, säger hon.
Nyligen låg hon inlagd på sjukhuset för gallsten.
– Visste du det, att det var en sprängning i Malmö förra veckan, säger Sonja skämtsamt om ingreppet.
Operationen sköts upp två gånger och hon låg därför inlagd i två veckor. Det tärde på paret. Sune besökte Sonja på sjukhuset varje dag. På kvällarna ringde de varandra.
– Sune ville bara att jag skulle komma hem. Och det är nog bäst att jag är här och styr och ställer! säger Sonja och skrattar.
Sune Isberg, 90 år, och Sonja Andersson, 95 år.Bild: Julia Lindemalm
På grund av sjukhusvistelsen missade Sonja Andersson sin regelbundna frisör- och nageltid. Inför fotograferingen har hennes dotter varit på besök och rullat hennes hår.
– Jag vill vara fin, det är sådan jag är. Jag har alltid brytt mig om hur jag ser ut. Tappar man det tappar man allt. Man får hålla livet igång så gott man kan, säger hon.
Omgivningens reaktioner har bara varit positiva.
– Alla log när vi berättade. Men hade någon tyckt något annat hade jag inte brytt mig om det. Vi var så glada, säger Sonja Andersson.
Man ska inte vara rädd för att möta någon på äldre dar. Man gör inget fel mot den man har varit gift med.
På flera ställen i lägenheten står fotografier av Sunes hustru Hanna och av Sonjas man Algot. De tänder ljus för dem varje dag.
– Vi pratar om dem och har även fotografier vid sängen. Det är bara så det är, vi konkurrerar inte, säger Sune Isberg.
– Man ska inte vara rädd för att möta någon på äldre dar. Man gör inget fel mot den man har varit gift med. Det finns inget som säger att man inte kan bli kär igen, säger Sonja Andersson.
Gå till toppen