Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Rustar för gränskontroller

Danmark rustar nu för att snabbt kunna införa gränskontroller mot Tyskland och Sverige.

Ett Öresundståg på Köpenhamns centralstation.Bild: Stig-Åke Jönsson/TT
Ett snabbehandlat lagförslag om transportöransvar ska upp i folketinget i denna vecka, skriver Berlingske.
Det innebär att bussbolag, färjor och DSB blir ansvariga för att inga passagerare som saknar id-handlingar eller visum kommer in i Danmark. Böterna för transportbolagen föreslås bli 12 000 danska kronor per person.
Den danska enpartiregeringen har hittills avvisat alla förslag om att införa gränskontroller, bedömningen har varit att det skulle leda till att fler söker asyl i Danmark.
Men i lagförslaget skriver nu integrationsminister Inger Støjberg (Venstre): "I ljuset av att tillfällig gränskontroll införts i Sverige, Norge och Tyskland kan det inte uteslutas att det blir nödvändigt för Danmark att införa gränskontroller mot andra Schengenländer."
Lagförslaget har varit ute på remiss i bara åtta dagar, mot normalt fyra veckor. Remisstiden gick ut i fredags, och snabbhanteringen har fått hård kritik.
Advokatsamfundets generalsekreterare Torben Jensen varnar för bristande rättssäkerhet och att en rad myndigheter och organisationer inte fått rimlig tid att reagera på förslaget.
Gå till toppen