Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Etikinvest letar investeringar i Skåne

Det Stockholmsbaserade investmentbolaget Etikinvest har ökat sin investeringstakt det senaste året och är nu på jakt efter små skånska bolag som vill växa. Inom några år flyttar bolaget sitt huvudkontor till Skåne, bland annat på grund av mängden intressanta småföretag i regionen.

Jan Cedervall, medgrundare av Etikinvest.Bild: Lena Ericsson
– Det mesta växer i Skåne. Det är en expansiv region vilket gör att det finns växande bolag inom de flesta sektorer, säger Jan Cedervall, medgrundare av Etikinvest.
Investmentbolaget Etikinvest startades 2010 kring en vision om att öka tillgången till kapital för mindre, onoterade företag samt att skapa ett alternativ för människor som vill placera sina pengar etiskt.
– Vi ser oss som ett investeringsalternativ för den som vill åstadkomma nytta. Vi investerar bara i sådant som skapar positiv nytta för mänskligheten och världen, säger Jan Cedervall.
Hittills har de satsat pengar i sju svenska företag. Merparten sysslar med olika tillämpningar av miljöteknik, men de har även ett portföljbolag som utvecklar ett nytt sätt att ta mediciner och ett annat som tar fram ett realtidsoperativsystem.
– Vi har haft långa diskussioner om var gränsen för etiskt går och bestämt oss för att dra den snävt. Det finns tillräckligt många andra alternativ som ligger i gränslandet.
Etikinvest har ingen bestämd placeringshorisont utan ser sig som långsiktiga ägare. De går inte in i bolag för att ta plats i styrelsen eller få ett entreprenörsansvar. Idealt vill de äga mellan 10 och 20 procent i sina portföljbolag.
Hittills har ingen av företagets satsningar gjorts i skånska bolag. Framöver ser de dock stor investeringspotential i Skåne.
– Vi har konkreta planer för flera skånska bolag och det är en bidragande orsak till att vi tycker att Skåne är ett bra ställe att förlägga huvudkontoret till, säger Jan Cedervall.
En huvudkontorsflytt kommer som tidigast att ske nästa år, men troligen dröjer det ytterligare något år. Troligen faller valet på Malmö på grund av närheten till övriga Europa. På sikt vill Etikinvest expandera till fler europeiska marknader.
– Problemet med att små bolag har svårt att få kapital finns över hela Europa. Lyckas vi i Sverige, borde vi kunna lyckas i andra länder också.
Etikinvest blev publikt i november i år. För tillfället genomför de en emission vars främsta syfte är att öka antalet aktieägare. Siktet är med andra ord inställt på småsparare och det räcker att satsa 3000 kronor för att teckna sig.
Nästa år riktar de in sig på stiftelser. Då är det främsta syftet att öka det investeringsbara kapitalet. 2018 planerar de för en börsnotering.
– Vi vill börsnoteras för att vanliga aktiefonder ska kunna placera i Etikinvest. I dag är vi inte ett alternativ för stora fonder eftersom de inte får placera i onoterade företag, säger Jan Cedervall.
Gå till toppen