Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från hemlig ungdomskärlek till distansäktenskap

När Claes Gylling plötsligt blev änkling fanns vännen Öivind Lunde där som stöd och tröst.

En majdag för sju år sedan förändrades tillvaron för journalisten Claes Gylling. Han och maken Bo Gylling Forsberg hade suttit och grillat i trädgården på baksidan av gathuset i Malmö. Plötsligt dråsade Bo ihop under det blommande äppelträdet. Han vaknade aldrig upp igen.
"Som yngre tänkte man på allt man skulle uppnå längre fram. I dag tänker man snarare: ”Vad hinner vi?”, säger 72-årige Öivind Lunde, som för två år sedan gifte sig med ungdomskärleken Claes Gylling, 71.Bild: Julia Lindemalm
Mitt i chocken och förvirringen fanns en trygg och fast axel för Claes Gylling att luta sig mot. Den tillhörde vännen Öivind Lunde som rest ner från Trondheim för att vara behjälplig vid begravningen.
– Du var väldigt mörk då, säger Öivind Lunde.
Claes Gylling nickar. De har känt varandra i snart femtio år. Ett foto, taget vid 1960-talets slut, föreställer 23-årige Claes med en stor pälsmössa nerdragen över öronen.
– Precis sådär såg du ut när du knackade på min dörr första gången! Jag minns att jag tänkte: vad söt han är, säger Öivind Lunde, i dag 72 år.
Man höll allt inom sig och blev en smygis. I Lund var det inte så konstigt att två studenter delade vindsvåning.
Lundastudenten Claes Gylling hade satt in en kontaktannons i en gaytidning och Öivind Lunde hade svarat.
– Jag var väldigt nervös när vi träffades. Men vi märkte genast att vi var på samma våglängd. Vi satt länge och pratade den kvällen, säger Claes Gylling, 71.
Läs också "Kvinnor vill ha någon att gå ut med."
Att öppet visa sin kärlek var inte alls självklart. Claes var uppvuxen med Nordisk familjebok i hyllan, där homosexualitet beskrevs som en sjuklig drift. I Öivinds hemland Norge var homosexualitet fortfarande straffbart.
– Man höll allt inom sig och blev en smygis. I Lund var det inte så konstigt att två studenter delade vindsvåning.
Öivind Lunde och Claes Gylling träffades i Lund 1968, och blev snabbt ett par. "Men på den tiden använde man sällan ordet homosexuell, utan det sades att man var en god vän", säger Öivind Lunde.Bild: Julia Lindemalm
Bara den allra närmsta vänkretsen begrep att de två unga männen i själva verket var ett par.
Snart började Öivind Lunde arbetspendla till Oslo. Kontakten upprätthölls genom flitig brevväxling. Men när han sedan fick heltidsjobb blev det längre mellan besöken.
– Jag såg ingen fara med det. Vi hade det ju bra tillsammans.
Jag tog båten hem till Oslo och kastade ringen jag fått av Claes i havet. Egentligen hade jag själv velat hoppa i vattnet.
För Claes Gylling var det annorlunda. Han hade lärt känna teatermannen Bo Forsberg, och blivit förälskad.
– När jag förstod detta rasade allt. Jag tog båten hem till Oslo och kastade ringen jag fått av Claes i havet. Egentligen hade jag själv velat hoppa i vattnet, minns Öivind Lunde.
Läs också "Man gör inget fel mot den man varit gift med."
Han besinnade sig och bestämde sig snart för att söka upp sin rival. Det visade sig att Bo var en charmerande och älskvärd person, och Öivind kunde rentav förlika sig med tanken att han och Claes blivit ett par.
"Vi är fantastiskt privilegierade som har boenden på två ställen. Men förr eller senare flyttar vi nog samman. Här eller där, det får tiden utvisa", säger Malmöbon Claes Gylling (till höger), här tillsammans med maken Öivind Lunde.Bild: Julia Lindemalm
Öivind Lunde skulle bli en självklar del i deras vänkrets. De umgicks, reste, firade jul ihop alla tre. Under åren har han lagt stor energi på arbetet, och blev så småningom både professor och riksantikvarie i Norge. Men när Claes Gylling blev änkling kom Öivind allt oftare ner till Malmö.
– Det var en tung tid, men Öivind fanns där som ett fint stöd, säger Claes Gylling.
De hade mycket att prata om och snart förstod båda att det handlade om mer än bara tröst. Relationen tog en allt fastare form och de började också diskutera giftermål.
Det kändes viktigt att göra det ordentligt den här gången. Att visa för varandra och för omgivningen att vi faktiskt hörde ihop.
– Jag sa till Claes: ”Min käre vän, ska vi inte äntligen få ordning på detta?”, säger Öivind Lunde med ett skratt.
– Visst, vi kunde ha fortsatt träffats, men det kändes viktigt att göra det ordentligt den här gången. Att visa för varandra och för omgivningen att vi faktiskt hörde ihop, säger Claes Gylling.
I november 2013 bjöd de släkt och vänner på fest i Trondheim – som mynnade ut i ett överraskningsbröllop. Unionsflaggan prydde sin plats på väggen i festsalen, liksom regnbågsflaggan.
I dag pågår ett intensivt distansförhållande mellan Malmö och Trondheim. Varje kväll tillbringar de någon timme på Facetime med att diskutera ”vardag, politik och livet med stort L”.
Makarna Öivind Lunde, 72 år, och Claes Gylling, 71 år.Bild: Julia Lindemalm
Med alla mil emellan hinner de längta efter varandra.
– När jag går därhemma kan jag tänka: ”Nu måste jag bara ner till Claes i Malmö för att få äta frukost tillsammans”. På så sätt har passionen blivit annorlunda. När man var ung var allt mer fysiskt; man svingade sig i takkronorna. I dag är det mer känslomässigt, säger Öivind Lunde.
Läs också "Livskvalitet är att känna närhet och tillhörighet."
Än så länge trivs de med att bo på skilda ställen. Men förr eller senare kommer de nog flytta samman, menar Claes Gylling. Att han och maken kommer att åldras ihop, tycks inte råda något tvivel om. Dessutom är Claes ganska säker på att Bo hade gillat tanken.
– Jag tror nog att han sitter någonstans däruppe och applåderar.
Gå till toppen