Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ID-koll på Bron får brett stöd

Lagen om ID-kontroller går igenom med bred marginal i riksdagen. Däremot skrotas förslaget att ge regeringen rätt att stänga Öresundsbron.

Stefan Löfven överser id-kontroller i Hyllie 25 november.Bild: Hussein El-Alawi / arkiv
I nästa vecka röstar riksdagen om regeringens förslag att införa transportöransvar med ID-kontroller på tåg, bussar och färjor från Danmark.
Det går igenom med bred marginal.
Den rödgröna regeringen får stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.
Trots att ID-kontrollerna fått hård kritik från Skåne – bropendling och näringsliv drabbas hårt – kommer de flesta skånska riksdagsledamöter att följa sin partilinje.
– Jag har full förståelse för att bropendlare tycker det är dåligt. Men i den akuta situation vi befinner oss behövs det extraordinära åtgärder, säger Mats Persson (L) från Lund.
– Det går inte att sticka under stol med att det inte är bra för regionen om omvärlden ser att det blir krångligare att åka tåg mellan Malmö och Köpenhamn. Men vi måste få bättre kontroll över vem som reser in i landet, säger Leif Jakobsson (S) från Malmö.
Enstaka miljöpartister tänker rösta mot sin egen regering.
– Jag kan inte stödja en lag med så oklara konsekvenser. Jag hoppas att flera ledamöter från andra partier också röstar nej, säger Rasmus Ling (MP) från Malmö.
Flyktinglagen som regeringen presenterade den 3 december bestod av två delar: Dels ett transportöransvar med ID-kontroller på tåg, bussar och färjor. Dels en möjlighet för regeringen att i nödfall helt stänga Öresundsbron för biltrafik.
Syftet var att snabbt få ner antalet asylsökande i Sverige.
Inströmningen har sjunkit från topparna på över tiotusen personer per vecka i november till 4 721 de senaste sju dagarna. Men regeringen anser att även det är långt mer än Sverige kan hantera.
Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) bör antalet ner till runt tusen per vecka.
På måndagen sågade lagrådet regeringens lagförslag rejält.
Enligt juristerna i rådet gick lagstiftningen på tok för snabbt. Resultatet blev ett hastverk där varken konsekvenserna för asylrätten eller för pendlare i Öresundsregionen var genomtänkta.
På tisdagen förklarade både Moderaterna och Liberalerna att de inte tänkte stödja den del av lagen som gav regeringen rätt att stänga Bron.
– När det gäller möjligheten att stänga Öresundsbron så får ju det långtgående konsekvenser, sade M-ledaren Anna Kinberg Batra.
Därmed hamnade den rödgröna regeringen i ett svårt läge: Om fyra allianspartier plus Vänsterpartiet röstade mot lagen skulle regeringen behöva stöd av SD för att få igenom den.
Det skulle innebära en svår prestigeförlust, inte minst för Miljöpartiet som av SD utmålats som ett "extremistparti" i flyktingpolitiken.
I det läget valde regeringen att backa om brostängningen.
För statsminister Stefan Löfven har det hela tiden varit ID-kontrollerna som varit det viktiga. Regeringen hoppas att de ska leda till att tusentals människor som saknar ID-handlingar stoppas redan i Danmark och på så vis inte får möjlighet att söka asyl i Sverige.
Enligt vad Sydsvenskan erfar kom möjligheten att stänga Bron med i lagförslaget mest av en slump i den hastiga beredningen. En tjänsteman påpekade att det är konstigt att Öresundsbrokonsortiet kan stänga Bron vid dåligt väder, men att regeringen inte kan göra det ens vid nationell kris.
Med den delen slopad kommer ID-kontrollerna nu att få brett stöd i riksdagen vid omröstningen som är planerad till nästa vecka.
– Snyggt spelat av regeringen! Men jätteproblematiskt för Skåne. Bropendling och näringsliv drabbas hårt, säger regionrådet Märta Stenevi (MP).
Gå till toppen