Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Konsten har format hans liv

Keramikern Aimo Nietosvuori i Gantofta kan göra bokslut efter ett händelserikt liv som formgivare.

Livet består av tillfälligheter och så har det varit även för Aimo Nietosvuori i Gantofta, sydöst om Helsingborg, även om han styrt det mesta själv.
Han blev med tiden en mycket välkänd, erkänd och uppskattad keramiker och formgivare, även utanför Sveriges gränser. Och han var en av dem som gjorde Jie-Keramik i Gantofta, eller AB Jie Johnsons Keramiska Fabrik som det egentligen hette, populärt.
– Det har varit roligt att få skapa. Jag har ju alltid målat och kladdat. Enligt statistiken finns det tre produkter från Jie-Keramik i varje svenskt hem. Det är först nu jag börjar förstå hur unikt det är, säger Aimo Nietosvuori.
En av uppgifterna som formgivare var att demonstrera och visa upp keramikföretaget.
– Vissa år blev det tvåhundra resdagar. Jag var mycket i Norge. Där hade vi våra största kunder, säger Aimo Nietosvuori.
Men för att ta det lite från början: Aimo Nietosvuori är född och uppvuxen i Finland. Men han minns sin barndom med blandade känslor:
– Jag målade och ritade på allt jag såg. En gång högg jag in ett mönster i isen, men då blev jag utskälld av farsan och fick ingen mat den dagen. Att måla var ju inget jobb. Han tyckte att jag skulle bli skogshuggare, säger Aimo.
Men Aimo Nietosvuori släppte aldrig sitt intresse för konsten. Hans mamma förmedlade även minnet att han redan som fyraåring hade gjort platta lerkakor vid stranden och dekorerat dem med blommor. Det var så sagan började.
– Jag gick reklamskola i Helsingfors som 17-åring 1950. Några kompisar lockade mig till Stockholm och Sankt Eriksmässan 1951. Jag stannade kvar, trots att jag inte kunde språket eller hade några pengar.
Så blev det en tid i Örebro. Han gick en kvällskurs i keramik och porslinsmålning med ABF, lärde sig dreja. Och han arrangerade julskyltningar. Han fick arbete i skofabrik, utbildade sig till hovmästare och jobbade på restaurang.
Efter en tid i Borås där han gifte sig och 1959 fick sonen Ulf bar det iväg till Västerås. Det var här han hade sin första storhetstid. Han drev under fem år (1962–1967) en egen ateljé och butik med fem anställda; Ateljé Lertuppen. Han höll även kvällskurser i keramik.
– Det var här jag skapade Västeråstuppen, som blev otroligt populär och eftertraktad, säger Aimo.
Han gjorde även succé med sina ljuslyktor, som bland annat såldes till NK, PUB och Duka.
Så kom en ny tid: efter en egen utställning på ett nyöppnat varuhus 1967 blev han uppmärksammad av en representant för Jie-Keramik och inbjuden till Gantofta i Skåne. Aimo Nietosvuori började omgående samarbeta med företaget, men det dröjde till 1976 innan han flyttade till Gantofta. Jie köpte företaget Lertuppen och anställde Aimo Nietosvuori som formgivare.
– Jag fungerade även som tekniker, det gäller ju att ha kunskapen om varför och hur man bränner lera, det är väldigt komplicerat, säger Aimo Nietosvuori..
Det han blev mest känd för är de tjugofem olika ovala landskapsblommorna i keramik som han började tillverka 1974.
– Alla skulle ju köpa sitt eget landskap. Det blev en enorm succé och den mest säljande produkten i Jie-Keramiks historia. Den rosa blomman med Linné sålde mest.
Nu har han flera pärmar fulla med förslag på manus till en bok om Jie-Keramik.
– Jag har ett utkast på åttahundra sidor, på svenska och finska. Nu behöver jag bara någon som kan hjälpa mig att göra en bok av det, säger Aimo Nietosvuori.

Aimo Nietosvuori

Namn: Aimo Nietosvuori är född 1933 i Finland, är legendarisk keramiker och chefsformgivare vid AB Jie Johnsons Keramiska Fabrik, som hade verksamhet 1942–1992. Efter konkursen 1992 kom nya ägare och drev företaget under namnet Jie-Keramik AB fram till 2007. Aimo Nietosvuori hade efter 1992 en egen firma.
Bor: i Gantofta.
Familj: Sonen Ulf Nietosvuori och barnbarnet Alexander Nietosvuori.
Övrigt: Aimo Nietosvuori har varit ordförande i SMC (Sveriges Motorcyklister). Och han syr gärna och målar tavlor, helst i olja.
Gå till toppen