Lund

Lundakomikernas nya serie utspelar sig i skolans värld

Lerbäckskolan har blivit filmstudio. Sedan i mitten av oktober pågår här inspelningen av komikerduon Johan Westers och Anders Janssons nya serie ”Skolan”.
– Oavsett när man gick i skolan ska man kunna känna igen sig, säger Johan Wester, som spelar rektor.

Regissören Mikael Syrén, Youtube-stjärnan Kristina ”Keyyo” Petrushina, komikerna Johan Wester och Anders Jansson, skådespelaren Bibbi Lenhoff och regissören Anders Lenhoff.Bild: Ingemar D Kristiansen
Rektorn Torsten vill gärna vara populär bland sina elever och har därför startat en videoblogg för att nå ut till dem. Men ingen tittar på hans inslag. Torstens lösning är att bjuda in Youtube-stjärnan Kristina ”Keyyo” Petrushina för att ge bloggen lite ungdomlig glans.
Scenen spelades in under måndagen på Lerbäckskolan, där produktionsteamet från Anagram hållit till sedan i mitten av oktober.
– Torsten är alltid positiv men har dålig självinsikt. I slutet av varje avsnitt blottläggs det att det inte går så bra för Torsten som han själv tror, säger Johan Wester om sin karaktär i ”Skolan”.
Komikerns parhäst Anders Jansson medverkar också. Hans roll är rektorn Torstens raka motsats.
– Jag spelar vaktmästaren Ingebjörn som är lite av rektorns dåliga samvete. Han befinner sig på samma nivå som barnen, hans bästa kompis är en av skol-eleverna.
”Skolan” utgörs av en rad andra karaktärer från skolans värld. David Batra spelar en slöjdlärare, Eva Röse en SO-lärare och Anna Blomberg gör två roller: den elaka mattanten Kerstin och hennes syster, curlingmamman Lillian.
– Men jag kan inte säga att jag råkat ut för någon elak mattant själv under min skolgång. Mattanterna i mina skolor var alltid snälla men lite trötta, säger Anna Blomberg under en paus i inspelningarna.
Det var Anders Jansson som kom på idén att göra en tv-serie om skolvärlden. Manusförfattaren och regissören Anders Lenhoff nappade direkt.
– Alla har en relation till skolan, och alla har en åsikt om den. Men serien kommer inte att vara ett inslag i samhällsdebatten utan den ska vara rolig. Man behöver inte analysera det mer än så, säger Anders Lenhoff.
Anders Jansson säger att teamet hämtat viss inspiration från sin egen skolgång, men att de egna minnena inte fått vara bärande i seriens utformning.
–  Det har varit viktigt att låta sketcherna utspela sig i ett modernt sammanhang. Samtidigt har skolans kärna inte förändrats så mycket, en stor del utgörs fortfarande av relationer även om betygssystemet bytts ut några gånger sedan jag själv gick i skolan.
Att det blev just Lerbäckskolan som serien spelas in på var ingen slump.
– Vi vill vara i Lund när vi gör grejer. Lerbäckskolan ser bra ut och har en välfungerande verksamhet, säger Anders Lenhoff.
I nästa vecka ska ”Skolan” vara färdiginspelad. Planen är att den ska sändas på TV3 med start någon gång i vår.

Elever medverkar

”Skolan” är en karaktärsbaserad komediserie som spelas in på Lerbäckskolan i Lund.
I rollerna syns bland andra Johan Wester, Anders Jansson, Anna Blomberg och Eva Röse.
Flera av barnen på Lerbäckskolan medverkar i serien.
Gå till toppen