Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Future Living ska hitta framtidens uppkopplade boende

Sju aktörer i Lund går samman för att hitta framtidens miljövänliga och uppkopplade bostäder. Resultatet av projektet Future Living kommer att användas vid byggandet av Medicon Village forskarbostäder. Målet är att kvarteret ska fungera som en demoanläggning för framtidens byggande i Sverige och Europa. 

Sju aktörer går samman för att hitta framtidens boende i projektet Future Living.Bild: Yellow Kid
I augusti vann Medicon Village markanvisningstävlingen för den 7 000 kvadratmeter stora tomten mittemot forskarbyn. 2017 räknar de med att börja bebygga tomten och 2018 ska bostäderna vara inflyttningsklara.
Medicon Village planerar för en blandning av bostadsrätter, hyresrätter, butikslokaler och undervisningslokaler. Därtill vill de anlägga ett entrétorg och ett gångstråk i området.
– Vår ambition är att stödja det bostadsbehov som finns bland forskare på Medicon Village, och som kommer att uppstå framöver då Max IV och ESS tas i drift, säger Mats Leifland, vd på Medicon Village.
Mats Paulsson, grundare av Medicon Village och Mats Leifland, vd på Medicon Village, ska bygga forskarbostäder på Spartatomten.Bild: Jenny Leyman
För att hitta nya boendelösningar och göra kvarteret både miljövänligt och uppkopplat har projektet Future Living startats. I projektets förstudie samarbetar Medicon Village med Siemens, Eon, Kraftringen, Tyréns, Lunds Tekniska Högskola och Lunds kommun.
Visionen för området innefattar bland annat växthus, utomhusbad, tvättotek, solceller, gröna tak, flexibla restaurang- och konferenslokaler samt möjlighet att dela bil. Målet är att kvarteret ska hålla världsklass gällande energi, klimat och miljö och kunna fungera som en demoanläggning för framtidens byggande.
– Siemens och övriga parter tar gärna goda innovationer från Future Living vidare till andra projekt. Vi hoppas att Future Living inspirerar för framtida byggnation på Brunnshög, säger Anders Raginia, affärsutvecklare på Siemens.
Resultatet av förstudien presenteras i slutet av januari och kommer att utgöra underlag till upphandlingen som därefter ska genomföras av Medicon Village.
Gå till toppen