Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hög kompetens hos nyanlända

Läkare, jurister, ekonomer... Nu lyfter Arbetsförmedlingen fram den stora andel nyanlända som har akademisk bakgrund.

Agronomen Salah Al Abedallah har unik kompetens.Bild: Mats Roslund
– I samhället finns det en myt om att asylsökande har en låg utbildningsnivå. Det stämmer inte.
Det säger Lisa Olsson, handläggare på Arbetsförmedlingen i Helsingborg.
Hon jobbar med etableringsgruppen. Det vill säga personer som har kommit hit som asylsökande eller anhöriga till asylsökande, fått uppehållstillstånd och skrivits in på Arbetsförmedlingen. Målet är att ge dem samhällsintroduktion och att de ska komma ut på arbetsmarknaden.
I dagsläget finns det 1 000 personer i denna kategori i Helsingborg (Höganäs ingår också). Lisa Olssons siffror visar att en stor andel av dem har en eftergymnasial utbildning med i bagaget, nästan uteslutande på universitetsnivå.
För att bättre synliggöra kompetensen har AF satt samman en portfolio. I denna presenteras 15 nyanlända som alla har akademisk bakgrund samt en en, berättar hon, unik kompetens inom olika yrkeskategorier.
Agronomen Salah Al Abedallah i vårt reportage är en av dem. Andra exempel är lantbruksingenjören specialiserad på organisk bekämpning av skadedjur, samt civilingenjören som projektlett byggandet av skyskrapor i bland annat Dubai.
Portfolion används i AF:s kontakter med arbetsgivare. Listan fylls på med nya namn i takt med att personer kommit ut på arbetsmarknaden.
– Att vi som myndighet går ut och säger att vi har den här kompetensen hos en stor grupp gör att företag får upp ögonen. Jag tror att det lätt viftas bort och försvinner i mängden om en ensam person söker jobb, säger Lisa Olsson.
Hon är nöjd med resultatet hittills. Utöver Salah Al Abedallah har en byggnadsingenjör och en jurist fått praktik med hopp om anställning. Fem andra personer – civilingenjörer och arkitekter – fick delta gratis vid den nordiska infrastrukturkonferensen här i Helsingborg nyligen.
Var tionde person i etableringsgruppen har en pågående anställning.

Akademisk bakgrund

Av de 1000 personerna i Arbetsförmedlingens etableringsgrupp i Helsingborg/Höganäs har 40 procent en eftergymnasial utbildning i form av yrkeshögskola eller på universitet. Nationellt ligger siffran på 28 procent, enligt Lisa Olsson på AF.
Lokalt är ekonomerna den största enskilda gruppen med 90-talet personer. Det rör sig om allt från banktjänstemän till redovisningsekonomer. Här finns, bland andra, också 50 läkare eller tandläkare samt ett 20-tal jurister som alla har haft en egen advokatbyrå i Syrien.
Gå till toppen