Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen höghastighetsbana för Helsingborg

Höghastighetsbanan genom Sverige ska gå via Hässleholm och Lund.

På bilden ett brittisk höghastighetståg.Bild: TT
Sverigeförhandlingen kallas regeringens löfte som bland annat innefattar höghastighetståg mellan Malmö och Stockholm. I en hastighet på 320 kilometer i timmen ska resenärer kunna ta sig mellan huvudstaden och Malmö på 2,5 timmar.
Satsningen, som väntas kosta allt mellan 190 och 320 miljarder kronor, innebär stora möjligheter i tillväxt för de orter som förbinds. Sedan länge pågår intensiv lobbyverksamhet från flera svenska orter som vill knyta banan till sig.
Efter långa förhandlingar också i Skåne enades till slut sju kommuner och regionen om att lägga fram ett gemensamt förslag till regeringens förhandlare. Förslaget kallas Skånebilden och innebär att höghastighetsbanan i Skåne går från Malmö till Hässleholm via Lund.
Den 1 februari ska regeringen presentera hela höghastighetsbanans sträckning. Men redan idag, på Nordisk infrastrukturkonferens på Dunkers i Helsingborg, gav regeringens förhandlare Catharina Håkansson Boman oväntat besked om en del av sträckningen. Snabbtågen ska gå via Hässleholm.
– Ja, det stämmer. Jag vill inte utveckla den texten mer just nu, det kommer vi att göra i februari, men det har naturligtvis betydelse att Skåne själva är överens om dragningen, säger hon.
Varför kommer det beskedet nu?
– Jag tyckte att det var bra tillfälle att nämna det här.
Beskedet gör att Helsingborg går miste om den attraktiva höghastighetsbanan – till förmån för Hässleholm. Helsingborg tillhör dock de sju kommuner som ställt sig bakom Skånebilden.
– Det är nog många i Skåne och i de sju kommuner som finns med i Skånebilden som känner att det nästan är lite julstämning, säger Region Skånes utvecklingsdirektör Mikael Stamming.
Varför är det bättre att höghastighetstågen går via Hässleholm än via Helsingborg?
– Västkustbanan Malmö-Göteborg-Oslo går via Helsingborg och måste byggas ut till dubbelspår mellan Hallandsåstunneln och Helsingborg. Vi vill inte ha en ny järnväg som går för nära den utan få två bra och moderna järnvägar. Då är det bättre med sträckningen Malmö-Lund-Hässleholm för höghastighetsbanan.
Gå till toppen