Lund

Lunds första lucia kan ha varit en man

Se, på vår tröskel står, vitklädd med ljus i hår: en manlig Sankta Lucia. En tidigare opublicerad bild från 1875 avslöjar att Lunds första lucia kan ha varit en man.

Studenten Brag, till vänster, fotograferades i en vit volangklänning med ljuskrona på huvudet. Han kan ha varit Lunds första lucia. Identiteten på mannen till höger är okänd, men han tros ha blivit fotograferad något år senare.Bild: BA Lindgren/Kulturen
Det var en ren slump som gjorde att Anders Jansson, intendent på Kulturen i Lund, hittade bilden i arkivet.
– Jag hade fått en helt vanlig bildbeställning och skulle leta efter en person som började på B. Och då låg han där, lucian. Jag blev mycket häpen.
På baksidan av bilden står det ”Studerande Brag såsom Lucia 1875. Lund.” När Anders Jansson grävde vidare hittade han ytterligare en bild på en annan manlig student i luciakläder. Han tror inte att bilderna är tagna under samma år eftersom studenterna bär olika klänningar och ljuskronor. Fotografen vid båda tillfällena är Berndt August Lindgren, men bilderna är monterade på olika typer av underlag.
– Det tyder på att lucia vid den här tidpunkten blivit en fast tradition i studenternas kretsar.
Anders Jansson anar att studenten Brag var Lunds allra första lucia eftersom luciafirandet så som vi känner det var relativt nytt i Sverige när bilden togs. Det brukar också föras fram att det var just studenter i Lund och Uppsala som förde ut traditionen i landet.
– Och jag har aldrig sett något liknande dessa bilder, varken i Lund eller i något annat sammanhang.
Att det är just manliga lucior på bilderna har en uppenbar förklaring: vid den tiden fanns inga kvinnliga studenter vid Lunds universitet. Och de manliga studenterna klädde ofta ut sig till kvinnor, inte minst när det var dags för spex. Det var också vanligt att studenterna lät sig fotograferas när de gjorde något utöver det vanliga.
Men Anders Jansson menar att bildernas stora betydelse är att de visar att traditionen varit under ständig förändring sedan den kom till Sverige. Trots det blossar debatten om vem som ”får” vara lucia upp nästan varje år.
– Det är få högtider som väcker så mycket känslor som lucia. Men den har inte alltid sett likadan ut och nu kan vi se att den i början var vad vi idag kanske skulle anse som modern och normbrytande.
Även om Anders Jansson tror att den 140 år gamla bilden visar Lunds första lucia, ser han gärna att privatpersoner letar i sina egna gömmor efter motbevis.
– Det kan ju vara så att någon har en bild från 1873 med en helt annan lucia. Det hade i så fall varit roligt att få ta del av.
Läs alla artiklar om: Lucia i Lund
Gå till toppen