Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Självständig vill få fler i arbete med egenanställning

Lakritsfabrikens grundare, Martin Jörgensen, vill göra det enklare för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden. I början av året startade han egenanställningsföretaget Självständig som under hösten har vuxit med ett nätverk där företagare och arbetstagare kan mötas.

Martin Jörgensen, grundaren av bland annat Lakritsfabriken, har startat egenanställningsföretaget Självständig tillsammans med Isabella Björk.Bild: Angelica Linde
– Om ett år ska vi vara dominerande i Skåne. Vi börjar med Helsingborg, men vi vill gärna försöka etablera oss i Malmö också, kanske på franchisebasis, säger Martin Jörgensen.
Han driver Självständig på deltid tillsammans med Isabella Björk som är verksamhetschef.
Affärsidén är samma som i Frilans Finans och går ut på att Självständig sköter bokföring, försäkring, skatteinbetalning och avdrag åt arbetstagare som vill slippa att starta eget företag för att utföra mindre uppdrag. Kostnaden är sex procent av beloppen arbetstagarna fakturerar sina kunder.
– Jag vill underlätta för ungdomar att komma ut i arbete och jag tror att det är lättare om man kan fakturera sin tid. Det handlar också om att få folk att våga ta steget mot att driva eget. Vi blir lite som en förälder som hjälper till med allt som inte är din kärnverksamhet så att du kan fokusera på det du är duktig på, säger Martin Jörgensen.
Det som skiljer Självständig från konkurrenterna är deras lokala fokus.
– Vi har satt igång ett nätverk här i Helsingborg som vi kallar Walk and talk. Vi ses en gång i månaden och tar en promenad och äter en lunch. Syftet är att bygga broar mellan lokala företag och arbetstagare och att dela med oss av kunskap, säger Martin Jörgensen.
Än så länge använder bara ett tiotal arbetstagare Självständig, men företaget har stora tillväxtambitioner.
– Jag hoppas på att omsätta några miljoner kronor nästa år och om tre år mellan 12 och 15 miljoner. Men vi kommer inte kunna leva på avgiften på sex procent, vi måste skapa andra produkter kring det. Jag har funderingar på att erbjuda bland annat utbildningar och affärsrådgivning, säger Martin Jörgensen.
Gå till toppen