Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige är fortfarande bäst i världen

Sverige har bäst koll i världen på växthusgaser – men våra utsläpp ökar. 

Kung Carl Gustaf hälsades av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon när han kom till Paris och klimatmötet i förra veckan.Bild: Loic Venance
FN-chefen Ban Ki-Moon visste inte hur rätt han gjorde när han bugade för Carl XVI Gustaf på klimatmötet i Paris (se bilden). Sveriges konung kommer från världens bästa land. Ingen stat på jorden har så bra koll på sina utsläpp av växthusgaser som vi.
I Paris förhandlar ministrar från 195 länder om hur de ska kontrollera varandras statistik. Alla har lovat minska de klimatpåverkande utsläppen, nästan ingen vet ens hur mycket hemlandet släpper ut just nu. Endast Sveriges delegater har riktig koll.
Från och med nu uppdaterar Statistiska Centralbyrån siffrorna över svenska utsläpp varje kvartal. "Sverige är först i världen med så aktuella lufträkenskaper för växthusgaser och luftföroreningar", skriver SCB.
Den som vill jämföra FN-ländernas utsläpp i världsorganisationens databas UN-Data hittar inga färskare siffror än från 2011. SCB:s nya siffror handlar om hur mycket växthusgaser Sverige släppte ut under första halvåret 2015. De är rykande färska, om uttrycket tillåts.
Miljöminister Åsa Romson (MP) kan alltså kosta på sig ett överseende leende när en grupp på hundra länder, den så kallade High Ambition Coalition, nu föreslår att världens stater ska redovisa sina utsläpp av växthusgaser åtminstone vart femte år.
I koalitionens förslag ingår också skapandet av ett gemensamt system för att ta fram jämförbar statistik. När Parismötet kommer fram till denna punkt kan Åsa Romson damma av en replik som världen sedan gammalt förknippar med svenska delegater:
– In Sweden we have a model...
Däremot behöver miljöministern inte besvära klimatmötet med alla siffror i SCB:s nya rapport. Av dem framgår nämligen att Sverige under första halvåret 2015 släppte ut 2,2 procent mer växthusgaser än under samma tid förra året. Det är en ökning som motsvarar sjuhundratusen ton koldioxid.
Visserligen förklaras en stor del av att den svenska sjöfarten fortfarande använde tung, svavelhaltig eldningsolja i vintras. Nu hindras detta av ett nytt EU-direktiv (något som rederierna protesterat mot eftersom de godkända oljorna är dyrare).
Men även inom tillverkningsindustrin ökar utsläppen, eftersom Sveriges ekonomi går bättre än i fjor. BNP ökade med 3,0 respektive 3,9 procent under årets två första kvartal.
Den långsiktiga trenden är dock att Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar. Sedan 1990 har de gått ner med 24 procent. Målet för 2020 är minus 40 procent. Regeringens vision är att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp alls efter 2050.
Vem är då bäst i Sverige på att minska sina klimatpåverkande utsläpp? Du och jag. Vi som i statistiken kallas "hushållen". Våra utsläpp har minskat med 2,6 procent i år, i första hand för att vi inte tar bilen lika ofta som förra året, i andra hand för att vi har ersatt oljepannan med ett klimatsmartare uppvärmningssystem.
Resultat: 124 000 ton koldioxid som inte har nått atmosfären.
Är det mycket? Nja, hushållen står inte ens för en sjättedel av Sveriges sammanlagda utsläpp av växthusgaser. Och även om Sverige är bäst, så är vi inte störst i världen.
I Indien lever fyrahundra miljoner människor utan elektricitet. Den saken ska åtgärdas framöver, lovar regeringen. Med kolkraftverk. Det blir billigast så – om inte klimatförhandlarna i Paris kan enas om en modell som gör grön el billigare överallt.
Gå till toppen