Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Flyttade till Thailand - tvingas betala tillbaka barnbidrag

Försäkringskassan kräver tillbaka närmare en halv miljon från Malmöfamilj som bosatt sig i Thailand.

Tipset om att trebarnsfamiljen flyttat utomlands kom från Malmö stad. Det äldsta barnet, som har skolplikt, har aldrig varit inskriven i skola. Skolan ringde hem till familjen i mars i år. Den som svarade uppgav då att familjen flyttat till Thailand.
Under de senaste två åren har Försäkringskassan betalat ut barnbidrag, föräldrapenning och flerbarnstillägg. Totalt rör det sig om 448 424 kronor som de nu bedömer att familjen inte haft rätt till. Den som bor utomlands omfattas inte av svensk socialförsäkring. Vistelser under ett år räknas i normalfallet som om man fortfarande är bosatt i Sverige, men den som bosätter sig utomlands mer permanent har inte rätt till bidrag.
Under sin utredning har Försäkringskassan begärt ut datum för kontakter med sjukvården, fått kontoutdrag från banken och intervjuat hyresvärden. I somras fattades beslutet att familjen inte omfattas av svensk socialförsäkring eftersom de bedöms vara bosatta utomlands sedan maj 2013. Detta då senaste närvarodag i förskolan var i april 2013.
Familjen får en månad på sig att återbetala skulden för att undvika dröjsmålsräntan på 8 procent.
Pappan i familjen säger till tidningen att de har varit på flera och långa resor till Thailand, men att de inte hade bosatt sig där vid den tidpunkt som Försäkringskassan påstår.
– De har plockat ihop fakta som stödjer det påståendet och ignorerat andra. De säger till exempel att jag inte använt mitt bankkonto i Sverige som bevis för att jag inte har varit här. Men jag har fem eller sju olika kort och de har bara kontrollerat de som jag inte har använt. 
– Jag har inte försökt lura Försäkringskassan och jag känner mycket väl till de regler som finns, säger pappan i familjen.
Han uppger att familjen numera har bosatt sig i Thailand och inte har för avsikt att flytta tillbaka till Sverige. 
Gå till toppen