Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Har vi inte kommit längre?

Chimamanda Ngozi Adichie

Alla borde vara feminister. Övers Niclas Hval. Albert Bonniers förlag.

Hundvalpar är söta. Glass är gott. Världen är inte, men borde vara, jämställd. Tre självklarheter för dagens ungdom? Tydligen inte, om man får tro Albert Bonniers förlag och Sveriges Kvinnolobby. I år distribuerar de nämligen till 100 000 gymnasielever den skarpa nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies lilla skrift ”Alla borde vara feminister”, en omarbetat version av en föreläsning i serien TED-talks som setts av över 2 miljoner människor på Youtube.
Jag läser, och blir lite trött. Besviken. Är det alltså fortfarande här vi är? Är det fortfarande att betrakta som en nyhet att kvinnor kan tjäna pengar och män byta blöjor?
Så mycket längre än så sträcker sig nämligen inte analysen i Adichies minsta motståndets feminism. Och det finns det förstås en tanke med: Hon vill börja från grunden, vara pedagogisk, vardagsnära, förtrolig. Vinna över alla till sin positiva, inkluderande feminism. Resultatet blir en trevlig promenad i feminismens ofarliga mittfåra, där det viktigaste budskapet tycks vara att feminister inte alls är fula, arga manshaterskor.
Nej, marinerade sedan barnsben som dagens gymnasister väl är i denna peppiga, Sex and the City-feminism har jag svårt att se att ”Alla borde vara feminister” skulle tjäna som ögonöppnare för mer än ett fåtal.
Hade det inte varit uppiggande, och mer diskussionsstimulerande, om man istället för en glädjens budbärare och frälsare skickat ut en riktigt sur och jävlig tjatfeminist i skolorna? En ful bråkfeminist? En provokatör? Eller bara någon med modet att säga sanningen kring en av power-feminismens största lögner: Nej, jag använder inte läppglans ”för min egen skull”, jag använder läppglans för att det finns ett patriarkat som tvingar kvinnor att göra allt i sin makt för att inte bli stämplade som fula, arga och bittra.
Gå till toppen