Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hon bestämde sig för att vara den galna

Polisen Anna Karolina Larsson jobbade med att utreda grova brott när hon bestämde sig för att skriva en egen kriminalroman. Nu har hon tjänstledigt för att skriva sin tredje bok.

"För att skriva en bok måste man vara galen". Det fick författaren Anna Karolina Larsson höra när hon gick sin första kurs i kreativt skrivande.
Många börjar skriva böcker, menade läraren, men efter 50 sidor hamnar manuset i lådan. För att bli klar, måste man våga vara lite galen.
För Anna Karolina var det precis så. Hon började på första kriminalromanen och skrev 50 sidor. Men sedan hamnade livet emellan.
– Jag träffade min sambo, bytte tjänst och stad, fick tvillingar och två bonusbarn och glömde bort boken. Men sen frågade en kompis hur det gick och då bestämde jag mig. Jag ska vara den galna. Den som gör klart det.
Anna Karolina Larsson är född i Finspång, Östergötland och flyttade till Stockholm när hon kom in på polishögskolan 2001. Där jobbade hon med att utreda grov brottslighet när tanken på att skriva en egen bok föddes.
– Man har så mycket att berätta när man har jobbat som polis i några år, säger hon och fortsätter:
– Det är saker som man får se och uppleva som andra människor inte får men också saker som händer bakom kulisserna.
Som när en manlig kollega monterade en videokamera i de kvinnliga kollegornas omklädningsrum. En händelse som kom med i första boken "Stöld av babian".
– Jag skriver fiktion men jag har med mycket incidenter som har hänt i verkligheten, säger hon.
Böckerna handlar om polisen Amanda och den kriminelle Adnan och gränslandet mellan rätt och fel. Jargongen är rå och hård och namnet Anna Karolina misstas ofta för en pseudonym skapad av en manlig författare.
– Jag tar det som positivt. Jag skriver så som det låter ute på gatan. Det handlar ju om att gestalta karaktärerna. Då spelar det ingen roll om jag är man eller kvinna, säger hon.
På Limhamn hamnade hon efter att ha träffat sin sambo. Här bytte hon yttre tjänst hos polisen till inre och började jobba på ledningscentralen. Nu har hon tjänstledigt för att skriva sin tredje bok.
Och visst finns det skillnader mellan livet som författare och livet som polis.
– Det bästa med polisen är att det finns en stark gemenskap mellan kollegor, att man känner att man gör nytta, att ingen dag är den andra lik, säger Anna Karolina.
Men. Lönerna och arbetsvillkoren är dåliga och det är mycket övertid.
– Det går inte att tänka att man ska hämta på dagis när man sitter med en gripen, säger hon.
Med skrivandet går det att bestämma själv.
Och så den klassiska frågan. Hur lik hon är sin huvudkaraktär.
– Hon är i den åldern jag var när jag började jobba som polis och vi har tvillingar båda två men jag har inte varit tillsammans med en kriminell, säger Anna Karolina.
Däremot delar en av karaktärerna, Magnus, namn med Anna Karolinas sambo.
– Det är ganska roligt faktiskt, för Magnus i boken är rätt så hemsk. Men jag hade redan börjat skriva på den innan jag träffade min Magnus, säger hon.
"Med tanke på allt hemskt som händer i världen tyckte jag att en bild på mina barndomsvänner kunde vara en trevlig kontrast. Det här är taget före min releasefest i somras då de åkte långväga för att hälsa på och fira 'Står dig ingen åter'. Det uppskattar jag verkligen! Nu hoppas jag att min tredje bok blir klar till nästa sommar så vi får en anledning att ses igen."

Anna Karolina Larsson

Gör: Polis och författare till "Stöld av babian" och "Står dig ingen åter". Den tredje boken i serien släpps till sommaren.
Ålder: 41
Bor: Ön
Familj: Sambo och tvillingarna Frank och Svante, 5 år.
Gå till toppen