Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Orbital Systems får sin största order hittills

Badhuset Frederiksberg i Köpenhamn ska byta ut anläggningens samtliga duschar mot duschar från Malmöbolaget Orbital Systems. Ordern är bolagets största någonsin.

Mehrdad Mahdjoubi, grundare av Orbital Systems, tillsammans med Jakob Nielsen, affärsutvecklingschef på Orbital Systems. Bolaget har fått en stororder av badhuset Frederiksberg i Köpenhamn.Bild: Jenny Leyman
– Det är en prestigefylld order. Frederiksberg är ett av Köpenhamns äldsta och mest välbesökta badhus och de byter inte ut en dusch, utan samtliga, säger Mehrdad Mahdjoubi, vd och grundare av Orbital Systems.
De åttio duscharna börjar levereras nästa vecka och installationen beräknas vara helt klar i januari.
Orbital Systems innovativa duschteknik gör att uppemot nittio procent av vattnet och åttio procent av värmen i varje dusch återvinns. Den patenterade tekniken är inspirerad av duscharna i Nasas rymdfärjor.
Frederiksbergs beställning kostar badhuset flera miljoner kronor. Men eftersom vatten är mer än fyra gånger dyrare i Danmark jämfört med Sverige kortas återbetalningstiden märkbart.
– Enbart i fråga om energi- och vattenbesparingar kommer investeringen att betala tillbaka sig på mindre än tre år. Efter det sparar vi pengar på varje liten dusch, säger Kim Andersson, vd på Frederiksberg Svømmehal.
Orbital Systems startades 2012 och installerade sina första duschar på Kallbadhuset i Malmö i slutet av 2013. I dag har de bland annat Centralsjukhuset i Kristianstad, Hotel Mäster Johan och Försvarsmakten som kunder. I början av året började de även sälja duschar direkt till privatpersoner.
– Vi får mindre beställningar från privatpersoner på veckobasis, men det är inte där vårt fokus ligger. Det är mer ett tacksamt kvitto på att folk tror på produkten och vår vision för framtiden, säger Mehrdad Mahdjoubi.
De senaste månaderna har Orbital Systems startat upp två nya kontor, ett i Berlin och ett i Palo Alto. Medarbetarna på kontoren är främst inriktade på sälj och marknadsföring. Marknaderna har bland annat valts ut för deras höga vatten- och elpriser.
Inom kort öppnar Orbital Systems även ett kontor i Norge.
– Norge är Teslas största marknad utanför Nordamerika. Det finns en vilja i Norge att investera i grön lyx. Även om det finns bra subventioner på elbilar i Norge så köper man inte en Tesla av ekonomiska skäl. Det handlar främst om en beredskap att investera i grön teknologi för att man tror på idén om en bättre framtid, säger Mehrdad Mahdjoubi.
I dag arbetar cirka 45 personer på Orbital Systems, varav omkring tio som konsulter. Det innebär att personalstyrkan har fördubblats det sista halvåret. Mehrdad Mahdjoubi vill inte säga hur många de planerar att anställa de närmaste året, men bolaget fortsätter rekrytera.
– Vår produktionskapacitet är den begränsande faktorn för oss och det är ett lyxproblem.Vi kommer att fortsätta växa.
Gå till toppen