Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sofia Franzén blir vd för Drivhuset

Resesajten Owegoos grundare och vd, Sofia Franzén, tar från och med årsskiftet över ledningen för Drivhuset på Malmö högskola. Organisationen hjälper studenter att utveckla sina affärsidéer.

Sofia Franzén, grundaren av Owegoo, blir vd för Drivhuset.Bild: Niklas Holm
– Drivhuset har en viktig funktion att fylla i Malmö. Det finns många aktörer som jobbar med folk som redan har bestämt sig för att bli entreprenörer, men steget innan – där man fortfarande funderar på om man ska ta klivet eller inte – där jobbar inte lika många. Så att boosta den delen betyder att man gör gott för hela ekosystemet, säger Sofia Franzén.
Den nya rollen innebär att hon lämnar vd-posten i Owegoo. Företaget drivs vidare, men det är ännu inte klart hur organisationen ska ledas.
– Det är svårt att lämna ett företag man brinner för, men jag tror att det blir bättre för både mig och Owegoo. Det senaste halvåret har jag funderat på om jag vill driva en startup eller inte. Jag tror fortfarande mycket på Owegoo, men jag känner att mina talanger passar bättre på Drivhuset, säger Sofia Franzén.
Hon lämnar dock inte företaget helt eftersom hon behåller sin styrelseplats. Hon sitter även kvar i styrelserna för Malmö Startups och Young Entrepreneurs of Sweden.
– Även om jag inte kommer att vara entreprenör, på så vis att jag har ett jobb som entreprenör, så är jag fortfarande entreprenör i mitt hjärta, säger Sofia Franzén.
Drivhuset finns i fjorton svenska städer. I Malmö drivs verksamheten som en stiftelse och utgår från Malmö högskola. Budgeten är cirka två miljoner kronor per år och verksamheten finansieras av bland andra Malmö högskola, Malmö stad, Region Skåne, SEB, Tillväxtverket och Sparbanksstiftelsen Öresund.
Tre personer arbetar operativt med verksamheten. Utöver vd:n finns det två projektledare som ger utbildningar och vägledningar, Jenny Sandberg och Sebastian Ekstam. Varje år träffar de omkring 5 000 personer och håller runt 450 vägledningar. Dessutom hjälper de till att starta drygt hundra företag per år.
– Jag brinner för att se andra förverkliga sina idéer och drömmar. När jag blev tillfrågad om det här jobbet så kändes det mitt i prick, säger Sofia Franzén.
Hon vill inte prata om sina ambitioner för Drivhuset innan hon tillträtt, men säger att den första tiden kommer att handla om att gå igenom strategin med styrelsen och sätta konkreta mål för verksamheten.
Gå till toppen