Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Världen på väg mot klimatavtal

Världen är på väg mot att anta det första riktigt globala klimatavtalet.
Målet är att alla 195 länder ska delta i det internationella klimatarbetet.

I Paris fortsätter delegater från hela världen förhandlingarna med sikte på ett nytt klimatavtal. ARKIVBILD.Bild: Francois Mori /AP/TT
På lördagen hoppas mötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, kunna slå klubban i bordet och förklara Parisavtalet antaget.
Arbetet med att lösa de sista knäckfrågorna väntas pågå in i det sista. Det var dock oklart hur hårda motsättningarna var inne i förhandlingsrummen under fredagen. Då hölls enskilda samtal med de mest motsträviga länderna.
Ett tecken på att det går framåt är att Fabius lovat ett nytt avtalsutkast till klockan nio på lördag morgon.
— Vi är nästan där. Jag är optimistisk, säger han, enligt Reuters.
Det finns dock beredskap för att fortsätta till söndagen. Miljöminister Åsa Romson har sedan länge haft sin hemresa inbokad söndag kväll.
Från början var planen att avtalet skulle klubbas redan på fredagen. Men efter nattliga förhandlingar om det avtalsutkast som presenterades i torsdags kom man fram till att klyftorna var för stora för att planen skulle hålla.
I det utkastet skärps målet om att begränsa jordens uppvärmning till två grader. I texten står nu att målet är "väl under" två grader. Dessutom ska ansträngningar göras för att begränsa ökningen till 1,5 grader.
— Det är helt klart över förväntan. Ryssland, Saudiarabien och andra oljeländer hatar detta. Jag är lite rädd för att vi kan tappa detta i sluttexten. säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson
EU och Sverige vill också få in tydliga utsläppsminskningsmål med siffror och årtal. I texten står nu mer luddiga formuleringar om att man ska sikta på att koldioxidutsläppen ska ha nått sin högsta nivå "så snart som möjligt" och att man ska nå "utsläppsneutralitet" under andra delen av århundradet. En förhandlare i EU-lägret bedömer att det blir svårt att få in siffror. Miljöminister Åsa Romson är ändå optimistisk.
— Med det utkast som finns nu, så kan det bli ett bra avtal i Paris, säger hon.
Romson pekar på att det viktiga är att det finns förslag som innebär återkommande utvärderingar av ländernas nationella klimatplaner och av hur bra klimatarbetet går på global nivå. Det ska garantera att alla länder gör vad de lovar och dessutom höjer sina klimatambitioner ytterligare.
Nicholas Stern vid Grantham Research Institute i Storbritannien uppger att det innebär en planritning för en helt ny ekonomi.
— Man måste komma ihåg att de nationella klimatplaner som lagts fram representerar biljoner och åter biljoner dollar i investeringar i nya strukturer och ny teknik, säger han.
Stern var en av de som lyfte upp klimatfrågan på allra högsta politiska nivå runt 2006—2007 och han är säker på att Parismötet blir en succé.
Störst motsättning tycks finnas kring frågan om vilka länder som ska finansiera klimatåtgärder i den fattiga världen. USA och EU tycker att tidigare fattiga utvecklingsländer som Kina och Mexiko nu har råd att vara med och betala.
Men på den punkten verkar inte avtalsutkastet gå EU och USA till mötes.
Gå till toppen