Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Edument etablerar sig i Tjeckien och slår försäljningsrekord

De senaste tre månaderna har det skånska programmeringsutbildnings- och konsultbolaget Edument omsatt mer än hela förra räkenskapsåret. Nu behöver de anställa, både på det nya kontoret i Prag och på kontoren i Helsingborg och Malmö.

Acke Salem och Tore Nestenius är grundare av Edument.Bild: Fredrik Norrlid
– Framgångsfaktorn är att vi har satsat på vissa utbildningar som det har börjat lossna för i år. Vi har exempelvis några av de starkaste kompetenserna inom programmeringsspråket Perl. Det är ett språk som växer snabbt, säger Acke Salem, vd och medgrundare av Edument.
Bolaget har två affärsben. Dels erbjuder de spetsutbildningar inom programmering, dels hyr de ut konsulter för att höja kompetensen hos kundernas medarbetare.
– Det är ingen vanlig konsultverksamhet, vi säljer aldrig mer än 40 timmar per kund och månad. Vi vill inte att våra anställda ska vara en viktigare resurs hos våra kunder än vad de är hos oss. De ska vara en viktig kompetens, men inte en viktig resurs, säger Acke Salem.
Edument har sitt säte i Helsingborg och när 8till5 var på besök för snart ett år sedan hade de precis flyttat in i nya lokaler. Sedan dess har personalstyrkan vuxit från 24 till 34 personer och nu börjar de bli trångbodda igen.
– Vi har satt en budget på att anställa ytterligare 13 personer nästa år och jag är runt och tittar på nya lokaler i Helsingborg. Vi växer snabbt, säger Acke Salem.
Edument är ett av bolagen som anställt flera av Blackberrys uppsagda medarbetare. Inför nästa års rekrytering hoppas de på att kunna värva några av Sony Mobiles uppsagda.
– Det har varit till vår fördel att de större aktörerna dragit ner. Men det är stor konkurrens om de här människorna, så vi måste erbjuda mycket för att få hit dem.
Den nya etableringen i Prag kretsar också kring Blackberrys uppsagda medarbetare. Mobiljätten lade inte bara ner sin verksamhet i Sverige förra året, utan även i Tjeckien. I dagsläget sitter fyra personer i Prag och kontoret ska växa med tre personer nästa år.
Staden är ett epicenter för framtagande av utvecklarverktyg och har stärkt Eduments kompetens på området. De har själva börjat utveckla ett verktyg som de hoppas på att lansera nästa år.
Nästa år räknar de även med att etablera sig i Tyskland, en marknad där de får allt fler kundförfrågningar. Bolaget växer överlag bra utomlands. Förra räkenskapsåret gjordes merparten av bolagets försäljning i Sverige. När räkenskapsåret slutade den sista augusti i år hade Kina gått om med besked.
– I dagsläget är omsättningen i Kina femtio procent större än i Sverige, men vi växer i Sverige också, säger Acke Salem.
Förra räkenskapsåret omsatte de 13,2 miljoner kronor. Under det första kvartalet i år har de redan omsatt lika mycket som under hela förra räkenskapsåret. Men det är fortfarande en bit kvar till målet på 100 miljoner kronor i slutet av 2016.
– Man ska höga mål. Det största problemet för oss är inte att sälja utan att hitta rätt folk. Vi behöver ytterligare 30 personer för att nå målet. Men det finns fler marknader att söka folk på än i Sverige, säger Acke Salem.
Gå till toppen