Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konsthallen kan läggas ner

Lunds konsthall ska göras om. Det kan leda till att verksamheten i sin nuvarande form läggs ned.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill modernisera Konsthallen men vad den ska fyllas med är oklart. Kristdemokraterna kallar beslutet för "oförskämt".

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att rekonstruera verksamheten i syfte att modernisera konsthallen.
Enligt nämndens ordförande Joakim Friberg (S) hänger beslutet ihop med de nya fullmäktigemål som beslutades i november.
– Där står det bland annat att Lund ska vara en attraktiv plats att leva och bo på. Lunds konsthall har en viktig roll att spela i detta, säger Joakim Friberg.
Läs också Beslut chockar konsthallschef och personal
En rekonstruktion kan innebära en nedläggning av befintlig verksamhet för att ge plats åt en förnyad. Enligt Friberg kan den bli "kännbar" för Lundaborna.
– Det kan bli annorlunda än vad de är vana vid. Det beklagar vi. Vi ser det ändå som en nödvändighet för att kunna bygga för framtiden, säger Joakim Friberg.
Duger inte Konsthallen som den är idag?
– Jo, jag tycker att den är bra. Men Lund som stad förändras med ny befolkning och nya forskningsanläggningar.
Vad menar du?
– Människor beter sig på andra sätt. Eget deltagande kommer mer och mer.
Ska Konsthallen göras om till eventhall där Lundaborna kan medverka själva?
– Jag säger inte att hela verksamheten ska bygga på deltagande. Men det kan handla om mer samverkan mellan olika kulturverksamheter.
Ska Stenkrossen flytta in i Konsthallen?
– Kanske. Eller så flyttar Konsthallen in på Stenkrossen. En verksamhet behöver inte befinna sig på en och samma plats hela tiden. Ibland kan man överraska. Det handlar om hur kulturverksamheten i Lund ska samverka.
Hur rimmar det med Konsthallens uppdrag?
– Det ska inte vara något problem. Alla lokaler har ett huvudanvändningsområde. Men man kan ändå göra inspel på platsen.
Är ni inte nöjda med konsthallschefens arbete?
– Det arbetet som hittills har gjorts har varit bra. Nu vill vi se hur verksamheten ska vara i framtiden.
Tror ni inte att Konsthallschefen Åsa Nacking klarar att leda Konsthallen in i framtiden?
– Jag har inga synpunkter på det. Vi har ännu inte tagit ställning till hur verksamheten ska se ut. Nu har vi tagit ett första avstamp så att vi kan jobba igenom detta ordentligt. Konsthallen kommer såklart att finnas kvar. Men hur verksamheten ska se ut är för tidigt att säga.
Kommer Åsa Nacking sitta kvar som chef?
– Det kan jag inte svara på. Det är för tidigt att säga.
Konsthallen kritiserades av den tidigare majoriteten i nämnden. Då försvarade du verksamheten. Varför denna plötsliga omsvängning?
– Konsthallen bedriver en bra verksamhet. Detta handlar om att säkerställa så att verksamheten kan bli så stabil som möjligt. Liberalerna attackerar hela tiden verksamheten med sina intäktskrav på två miljoner kronor. På så vis vill de skjuta Konsthallen i sank. Då måste jag se hur vi kan få verksamheten att finnas kvar. Och jag tror inte på en publikavgift, det är inte seriöst. Avgiften skulle bli så saftig att vi skulle tappa besökare. Verksamheten skulle tvingas till nedläggning.
Är detta Liberalernas fel, menar du?
– Ja, utifrån det politiska läget i kommunen. Vi har ju inte majoritet i kommunfullmäktige när det gäller budgeten.
Kultur- och fritidsförvaltningen får nu i uppdrag att till nämndsmötet i februari upprätta en tidplan för rekonstruktionen.
Läs också Thomas Millroth: Mörker över en tidigare mäktig kulturstad
Peter Bergwall (MP) är vice ordförande i nämnden. Han hänvisar till det besvärliga budgetläget som innebär besparingar på flera miljoner kronor nästa år.
– Vi kan inte längre använda oss av osthyveln. Så vi började fundera på att göra om Konsthallens uppdrag radikalt, låta den samverka med andra kulturverksamheter och eventuellt skapa en helt ny organisation.
Riskerar ni inte att försvaga Konsthallens position som en internationellt erkänd arena för samtidskonst?
– Nej. Tvärtom är detta ytterligare ett sätt att flytta fram positionerna, att utveckla Konsthallen och tänka nytt. Det är också en viktig uppgift för en arena för samtidskonst. Det ena utesluter inte det andra.
Vänsterpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet.
– Det oförskämt mot dem som arbetar på konsthallen, att inte ta deras uppdrag och arbete på allvar. Det är också oförskämt mot mig som ledamot som fick detta ärende vid sittande bord. Hanteringen av Konsthallen gör mig rent ut sagt förbannad, säger Zoltan Wagner (KD).
Men du har ju tidigare kritiserat verksamheten på Konsthallen?
– Ja. Men det enda jag har velat är att göra utställningarna mer begripliga. En så här stor förändring kräver mycket mer tid än ett politiskt möte.
Även Gunnar Brådvik (L) menar att gårdagens möte var förhastat, även om han stödjer beslutet att modernisera Konsthallen.
– På två timmar skulle vi spara bort tre miljoner och förändra hela Konsthallen. Man kunde ha skjutit upp mötet och gett oss underlag så att vi fick mer betänketid.
Gå till toppen