Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Mer än vart tionde barn fattigt

Det har inte hänt så mycket sedan förra året. Fortfarande lever 12 procent av svenska barn i ekonomisk utsatthet. Det behövs verkligen en sammanhållen barnpolitik, tycker Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

När Rädda Barnen presenterar sin årliga rapport om barnfattigdom visar den ungefär samma resultat som tidigare. Barn till ensamstående föräldrar, barn med utländsk bakgrund och barn i utsatta stadsdelar lever i större utsträckning i fattigdom.
— Det görs en massa bra saker, men här måste staten och kommunerna sätta tydligare mål. Trångboddhet är ett stort problem, liksom villkoren inom socialtjänsten. Skolan behöver också ha tydliga mål för de här barnen, säger Elisabeth Dahlin.
Visst, barnfattigdom är en del av ett större samhällsproblem, men barnen blir särskilt utsatta, förklarar hon.
— Det får så mycket större konsekvenser för barn. Det påverkar deras hälsa, deras betyg och de löper större risk att utsättas för våld eller olyckshändelser. De blir berövade sin barndom, säger hon.
Hon tycker inte att dagens barnpolitik är tillräcklig.
— Det behövs en mer sammanhållen ekonomisk familjepolitik. Familjer i dag ser inte ut som när politiken skapades, det behövs en översyn, säger Elisabeth Dahlin.
Försäkringskassan har ett nytt uppdrag från april nästa år att få separerade föräldrar att göra upp om underhållsbidrag som bättre avspeglar vad barn verkligen kostar, berättar Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
— Vi ska hjälpa till att räkna ut en rimlig siffra för underhållet. Det är en vanlig missuppfattning att underhållsstödet, som ligger på 1 573 kronor ska vara norm. Men ett underhållsbidrag ska beräknas på vad barnet har för behov och ta hänsyn till föräldrarnas betalningsförmåga, säger han.
Underhållsstödet är ett slags garantibelopp, som Försäkringskassan betalar ut om en förälder inte kan betala underhåll.
— Vi ser att 43 procent av barnen skulle få mer pengar om föräldrarna beräknade ett underhållsbidrag istället för ett underhållsstöd. Särskilt ensamstående föräldrar med två eller fler barn är ekonomiskt utsatta, säger Niklas Löfgren.
Gå till toppen